hirdetés
hirdetés
2024. május. 19., vasárnap - Ivó, Milán.
hirdetés

„Olyan ez, akár egy hajó”

Bárka Színház

A Bárka Színházat 1996-ban alapította a Józsefvárosi Önkormányzat – ekkoriban éppen nem (illetve ekkoriban sem) volt szezonja vadonatúj színházak alapításának. A Klinikák szomszédságában található egykori Ludovika-épület – amely több nézőpontból is igazi hajóra, illetve inkább bárkára emlékeztet, hiszen előbb volt a név, mint a színház – 1997 őszén kezdte első évadját, amikor is Csányi János legendás Szentivánéji álom-rendezését játszotta el a társulat, többek között Udvaros Dorottyával, Kulka Jánossal, Mucsi Zoltánnal, Scherer Péterrel.

Ez az 1995 decemberében bemutatott előadás a Bárka-gondolat bölcsője, ennek minősége és híre teremtette meg a színházalapítás lehetőségét. Az első bemutató óta (amely Kárpáti Péter Díszelőadás című gyönyörű szövegfolyamából készült, középpontjában Hőgyes Endrével, a zseniális orvossal, aki intézetének megnyitásakor tartott díszelőadásával tragikusan példázza kelet-európaiságunk minden nyomorúságát) sok víz „befolyt” a Bárkába, de közben mégiscsak működik egy intézmény, született egy hely, ahol színházi előadásokon, koncerteken, kiállításokon, filmvetítéseken, vagy csak úgy, egy kávéra találkozhatnak az emberek. És a hét évad során született néhány jelentős előadás: a Díszelőadás, a Titanic vízirevü, a Cseresznyéskert, a Mulatság, a Tótferi, a Hazatérés, az Ilja próféta, a Theomachia...

A színház eddigi hét évének talán legnagyobb vállalkozására készül: a száz éve született Witold Gombrowicz Operett című drámáját mutatja be Czajlik József rendezésében 2004. március 27-én, a Színházi Világnapon. Az előadás zeneszerzője Faragó Béla, a dalszövegeket Parti Nagy Lajos írta. A Professzor szerepét a színház egyik alapító tagja, Szikszai Rémusz játssza.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Csáki Judit
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés