2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

Oltás: szerda estig meghosszabbították az időpontfoglalás határidejét

Szerda estig meghosszabbították az oltási időpontfoglalás eredetileg kedden lejáró határidejét azért, hogy minél többen megkaphassák a védőoltást, mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs hétfői online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília hozzátette, minden oltóponton zajlik az oltások beadása, ma már vakcinabőség van, és csak az egyénen múlik, hogy él-e a védőoltás lehetőségével. AstraZeneca- és Szputnyik vakcina már csak korlátozott számban áll rendelkezésre, az oltópontokon elérhető a Sinopharm vakcinája, és további Pfizer-szállítmányt is várnak. Hétfőn 38 400 Janssen-oltóanyag érkezik.

A tisztifőorvos hangsúlyozta, a járványügyi adatok kedvezően alakulnak, a védelmi intézkedéseknek és a védőoltásoknak köszönhetően a harmadik hullám leszálló szakaszának végéhez közeledünk.

Müller Cecília arról is beszélt, hogy Magyarország a legfelkészültebb ország a járványbiztonság területén, hiszen nemzetközi színvonalú járványfigyelő rendszere, hatékony, valós idejű informatikai rendszere van, és élen jár az oltóanyag-fejlesztésben is. Felidézte: az oltóanyag-fejlesztésnek 95 éves szakmai múltja van Magyarországon; már 1936-ban megkezdődött a BCG-oltóanyag itthoni előállítása, és csaknem 100 ezer dózist gyártottak le évente. Ezután jött a veszettség elleni védőoltás, majd a kullancs okozta agyhártyagyulladás elleni vírus izolálása, és az 1950-es évek közepén indult el a fertőző gyermekbénulás elleni oltóanyag gyártása, majd az influenza elleni védőoltás hazai előállítása. Hozzátette: nagy öröm számára, hogy a Debreceni Egyetem a Nemzeti Népegészségügyi Központtal közösen egy oltóanyaggyár létesítésén munkálkodik, amely lehetővé teszi a koronavírus elleni védőoltás hazai gyártását.

Az országos tisztifőorvos kiemelte: ez a járvány rámutatott arra, hogy fontos az ország járvány- és közegészségügyi biztonságának megtartása, az oltóanyag-fejlesztés. Olyan oltóanyagot szeretnének fejleszteni, amely azokból a vírustörzsekből áll, amelyek jelenleg "a magyar lakosság körében keringenek", mondta. A védőoltások napja alkalmából Müller Cecília kitért arra, hogy 1749-ben ezen a napon született Edward Jenner, a himlőoltás feltalálója. Jenner a megfigyeléseit és a kutatását arra alapozta, hogy a tehénhimlőn átesettek már nem kapták el a himlőt. Felfedezése korszakalkotónak bizonyult, hiszen addig háromszázmillióan estek áldozatul a feketehimlőnek.

*

Száz nap múlva leteszik a nemzeti oltóanyaggyár alapkövét Debrecenben, jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára. György László elmondta, ez kell ahhoz, hogy 2022 végére Magyarországon magyar vakcinát gyártsanak a magyarok életének és egészségének megóvása érdekében. Az államtitkár kijelentette, a Debreceni Egyetemen és környezetében rendelkezésre áll a szükséges tudás ahhoz, hogy a gyár 2022 végétől biztosítsa az önellátást a járványokkal és a fertőző betegségekkel szemben védő oltóanyagból a magyarok, illetve a Kárpát-medence számára.

Gyurcsóné Matyi Zsuzsanna ápolónő beolt egy férfit a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina első adagjával  a miskolci Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban kialakított oltóponton 2021. május 17-én (MTI/Vajda János)
Gyurcsóné Matyi Zsuzsanna ápolónő beolt egy férfit a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina első adagjával a miskolci Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban kialakított oltóponton 2021. május 17-én (MTI/Vajda János)

Már több mint 130 ezren töltötték le a védőoltást igazoló, péntektől ingyenesen elérhető mobilalkalmazást, közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a hétfői online sajtótájékoztatón. Kiss Róbert hozzátette: a lakossági szolgáltatást igénybe vevők mellett a szolgáltatói letöltési lehetőséggel 34 ezren éltek.

A mobilalkalmazás jelenleg tesztüzemben működik. Az applikáció igazolja az oltás tényét, ezzel a védettségi igazolvány kiváltására is alkalmas. Azokon a helyeken, ahol a látogatás védettségi igazolványhoz kötött, a szolgáltató az igazolvány felmutatása helyett QR-kód leolvasásával is ellenőrizheti az oltottság tényét.

A hétvégén 1435 esetben intézkedtek a rendőrök a maszkviselési kötelezettség megszegése miatt: 1426-an közterületeken, 9-en pedig bevásárlóközpontokban, üzletekben szegték meg a szabályokat. A jogszabály hatálybalépése óta 70 770-re emelkedett a maszkviselési kötelezettség megszegése miatt indult intézkedések száma, mondta Kiss Róbert.

A boltokra, vendéglátóhelyekre, szálláshelyekre és szabadidős létesítményekre vonatkozó szabályok megszegése miatt eddig 1274 rendőri intézkedés történt. Ebből 356 esetben az üzemeltető vagy a tulajdonos mulasztása volt megállapítható, közülük 37 vendéglátóhelyet működtet. A boltok, vendéglátóhelyek korlátozott nyitvatartására, illetve az ottani tartózkodásra vonatkozó szabályok be nem tartása miatt eddig 918 intézkedésre volt szükség, ebből 178 szabálytalanság vendéglátóhelyen történt.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés