hirdetés
2022. november. 29., kedd - Taksony.
hirdetés

Olcsó, kis méretű eszköz segíthet a bőrrák diagnosztikájában

A Stevens Institute of Technology (New Jersey) kutatói a Scientific Reports folyóiratban számoltak be újonnan kifejlesztett eljárásukról, mely nagy segítséget jelenthet a bőrrák- gyanús elváltozások gyors diagnózisában.

Az eljárás elve nagyon hasonlít a repülőtereken alkalmazott biztonsági “röntgenekhez”, egy milliméter hullámhosszúságú képalkotó módszerről van szó. A kutatók több jelolvasót kapcsoltak a készülékhez, és a beérkező jeleket egy általuk kifejlesztett algoritmussal egyesítették, valamint csökkentették a zajokat, és egy olyan eszközt kaptak, amellyel nagy felbontással vizsgálhatók akár a legkisebb anyajegyek is. Léteznek más képalkotó eljárások is, amelyekkel lehetséges a bőrrák diagnosztizálása, ám ezek drágák, nagy méretűek, és nem érhetők el a mindennapi klinikai gyakorlatban. Az új készülék érzékenysége 97%, specificitása 98%, és a kutatók most a készülék miniatürizálásán valamint a gyártás olcsóbbá tételén dolgoznak. A várhatóan két éven belül piacra kerülő eszköz ára 100 dollár körül lesz, ami töredéke a hasonló képességű orvosi műszereknek.

fotó: MedicalOnline archív
fotó: MedicalOnline archív

 

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Dr. Kovács Attila Géniusz fődíjas reumatológus főorvos alighanem a legsikeresebb kvízjátékos. Rangos Katalin beszélgetett vele.