hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

Októbertől Országos Népegészségügyi Intézet

Októbertől indul az Országos Népegészségügyi Intézet, mely magába olvasztja az alapellátási, a gyermekegészségügyi és egészségfejlesztési intézetet. 

Október elsejével állna fel az Országos Népegészségügyi Intézet (ONEI) – ez derül ki abból a kormányrendelet-tervezetből, melyet a kormány internetes oldalán hozott nyilvánosságra. Az ONEI az egészségügyért felelős miniszter irányítása alatt álló, önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szervként az Országos Alapellátási Intézetnek, valamint az Országos Gyermekegészségügyi Intézetnek az Országos Egészségfejlesztési Intézetbe való beolvadásával jön létre. Az intézet élén országos hatáskörrel rendelkező főigazgató áll majd, akit az egészségügyért felelős miniszter öt évig terjedő, határozott időre nevez ki.

Az előkészítésről

Mint azt már a Medical Tribune megírta (2012. 3. lapszám)  az Egészségügyért felelős Államtitkárság az intézet megszervezésének szakmai előkészítésére Vokó Zoltán epidemiológust, az Egészségügyi Szakmai Kollégium Megelőző orvostan és Népegészségügy, Kórházhigiénia Tagozatának elnökét kérte fel.

Vokó vízója szerint a központ szolgáltatni fog a lakosságnak, a szakmai műhelyeknek, az egészségpolitikának. „Az intézménynek lesz egészségmonitorozási feladata, amelynek keretében a mások – kutatók, szakmai közösségek – által összegyűjtött adatokat elemzik és értelmezik az itt dolgozó szakemberek. A tervek szerint egészségfejlesztési programokhoz is biztosítana a hivatal eszközkészletet, módszertant. Például ahhoz, hogy hogyan lehet sikeres munkahelyi egészségfejlesztést, közösségi dohányzás leszoktatást csinálni. Továbbá a területen kiírásra kerülő pályázatok szakmai monitorozását is elvégeznénk, és közkinccsé tennénk a legjobb gyakorlatokat.”

Vokó az interjúban beszélt arról is, hogy Olyan programokra koncentrálnak majd, amelyekkel hosszabb távon lehet megelőzési és fejlesztési eredményeket elérni. Úgy véli: „az ellátórendszerben óriási lehetőségek vannak e tekintetben. Jó lenne például az alapellátást úgy átalakítani, hogy az képes legyen akár közösségi egészségmegőrző modellként működni. Azaz az alapellátás ne szűküljön le pusztán a faluban külön-külön elszigetelten dolgozó háziorvosra, védőnőre, fogorvosra, hanem több szakdolgozóval – például dietetikussal, szociális munkással, kommunikációs szakemberrel – kiegészülve segítsék a helyi közösség tagjait egészségük megőrzésében. Ha, mondjuk, valakiről kiderül a háziorvosnál, hogy le kellene fogynia, mert akkor megúszhatja a vérnyomásra és a vércukorra ható orvosságok rendszeres szedését, akkor ehhez kapjon ott helyben személyre szóló segítséget, tanácsot, kapcsolódhasson be megfelelő egészségfejlesztési programokba. Ezt a működési modellt pályázati pénzekből szeretnénk most kipróbálni.”

Mit ír a jogszabály tervezet?

Az ONEI szakmai iránymutatást ad az Országos Tisztifőorvosi Hivatal irányítása alá tartozó szervek részére a népegészségügyi és egészségfejlesztési feladatok végrehajtása érdekében. A kormányrendelet-tervezet értelmében az ONEI feladataként a többi között irányítja a népegészségügyi politika szakmai megalapozását, közreműködik a táplálkozás és az egészségi állapot közötti összefüggések elemzésében, s a lakosság egészségi állapotát meghatározó vagy jelentős mértékben befolyásoló jogszabályok megfogalmazásában. Az új intézet komplexen vizsgálja a népegészségügyi helyzetet, nyomon követi a változásokat, előrejelzéseket készít, s az eredményeket hozzáférhetővé teszi az egészségügyi, a népegészségügyi szakemberek, az országos és a helyi egészségpolitikai döntés-előkészítők és döntéshozók, valamint a lakosság számára. Emellett egészségkommunikációs, egészségfejlesztési és egészségnevelési programokat dolgoz ki, koordinálja és támogatja azok végrehajtását.

A leendő ONEI szakmai-módszertani központként működik a kábítószer-fogyasztás, a dohányzás, az alkoholfogyasztás és más szenvedélybetegségek, továbbá a lelki egészség területén, a kábítószer-probléma kezelése érdekében tudományos és kutatói hátteret biztosít, irányelveket, standardokat fejleszt ki, felelős lesz továbbá a veleszületett rendellenességek és a ritka betegségek nyilvántartásáért.

A rendelet tervezetért kattintson ide. 

MedicalOnline
a szerző cikkei

hirdetés

Könyveink