hirdetés
hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Októberre lesz törzskarton-kérdéssor

A háziorvosi törzskartonok kérdéssorát, amely 24 ezer állapotfelmérés alapján készült el, hamarosan egy szakmai fórumon véglegesítik – tudósít a Népszava.

Októberben véglegesítik a háziorvosi törzskartonok új kérdéssorát, januártól kell megkezdeni a lakosság állapotának népegészségügyi felmérését – nyilatkozta a Népszavának svájci finanszírozású Alapellátás-fejlesztési Modellprogram szakmai vezetője, aki szerint az adatbázis később megkönnyíti és gyorsítja az ellátást, megalapozza a fejlesztéseket.

A háziorvosi törzskartonok kérdéssorát néhány hét múlva egy szakmai fórumon szeretnék véglegesíteni a Svájci-projekt, akik 24 ezer kitöltött állapotfelmérés tapasztalatai alapján tették le javaslatukat az egészségügyi államtitkárság asztalára. A háziorvosi rendszer megújításának kísérleti programját vezető Papp Magor a Népszava érdeklődésére megerősítette, hogy a sajtóban is visszhangra talált tévhitek mellett érkezett néhány szakmai észrevétel is, amelyet érdemes lehet megfontolni. Ezt követően a humántárca által megszabott határidővel, várhatóan januártól bevezethető a rendszer.

Az az elvárás, hogy minden magyar állampolgár egészségi állapotáról naprakész és átfogó információval rendelkezzen az ellátórendszer, húsz éve jelent meg a népegészségügyi programokban, most végre megvalósulhat – hangsúlyozta a szakmai vezető. Erre utalt Ónodi-Szűcs Zoltán is a TV2 Mokka című műsorában a hét elején, amikor arra emlékeztetett, hogy a kliensek alapadatait rögzítő törzskarton hosszú évek óta létezik a magyar háziorvosi rendszerben. Az egészségügyi államtitkár azt emelte ki, hogy az eddigieknél átfogóbb friss állapotfelmérés adataira sok egyéb mellett a szakellátás megújításának tervezésekor lesz szükség, hogy az egészségügyi rendszer a lakosság szükségleteit elégítse ki.

Az Alapellátás-fejlesztési Modellprogram szakmai vezetője úgy kommentálta az új törzskartonnal kapcsolatban elhangzott kritikákat, amelyek szerint csak a többi beteg rovására tudnak majd erre időt szakítani a rendeléseken, hogy a feladat eddig is a háziorvosi munka részét képezte és a törzskarton adatainak döntő többségét a praxisoknak korábban is rögzíteniük kellett, az új jogszabály csupán egységesíti a folyamatot. Hozzátette, a lakosság egészségi állapotát rögzítő adatok leírása nem feltétlenül igényel orvosi közreműködést.

A svájci modellprogram munkatársai nemcsak az új törzskartonok kérdéssorát állították össze, hanem elkészítettek egy országos felmérést is a háziorvosi rendelők infrastrukturális állapotáról, informatikai és személyi helyzetéről, ami alapja lehet minden későbbi fejlesztési és támogatási elképzelésnek.

 

(forrás: Népszava)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés