hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

„Okoskatéter” a katéter okozta fertőzések ellen

Új „okoskatétert” fejlesztettek ki, amely érzékeli a fertőzés kezdetét és automatikusan antibakteriális anyagot bocsát ki magából. Ezzel kívánnak küzdeni a vizelet- és vérkatéterek okozta fertőzések ellen – erről számoltak be a kutatók az USA-beli Baltimore-ban augusztus 23-án, az Amerikai Kémiai Társaság 244. találkozóján.

Dipankar Koley PhD, aki a beszámolót tartotta, elmondta, hogy csak az Egyesült Államokban évente mintegy 1,5 millió, az egészségügyi ellátással kapcsolatos fertőzés fordul elő, s ennek eredményeként 99.000 haláleset következik be és kb. 45 milliárd dollár az extra költség. Mint hangsúlyozta: „Mind az akut ellátást, mind a tartós kezelést nyújtó kórházakban, intézményekben az ellátás során szerzett fertőzések közül a vizeletelvezető rendszer fertőzései a leggyakoribbak. Okoskatéterünkkel ezt a problémát szeretnénk megoldani.”

Koley, aki a Michigani Egyetemen Mark Meyerhoff PhD laboratóriumában posztdoktor kutató, azt mondta, hogy ő és kutatócsoportja az új eszközt „elektromodulált okoskatéternek” nevezik. Elmagyarázta, hogy a fertőzések a katéterek felszínén kezdődnek, ezeken a puha, hajlékony csöveken, amelyeket vagy az erekbe juttatnak be, általában gyógyszerek beadása vagy más okok végett, vagy pedig a húgyhólyagba a vizelet elvezetése céljából.

„Okoskatéter” a katéter okozta fertőzések ellenAz évente 30 millió felhasznált katéter egy része csak rövid ideig marad a szervezetben, például ha műtét alatt helyezik be őket. Más betegeknek viszont tartós katéterezésre van szükségük, például vesedialízis esetén, az intenzív osztályokon és egyes tartós kezelések kapcsán.

E betegek jelentős részének gyenge az egészsége vagy életveszélyes állapotban van. Ezért az egészségügyi dolgozók igen nagy erőfeszítéseket tesznek azért, hogy elkerüljék a katéter okozta fertőzéseket.

Mint Koley elmondta, fertőzésellenes katétereket már most is lehet kapni; ezek úgy működnek, hogy antibiotikus hatású anyagokat bocsátanak ki magukból. Ezek azonban „unintelligens” katéterek, mivel az anyagokat a fertőzéstől függetlenül, folyamatosan engedik ki, és ezért az antibiotikus anyagok hamar kifogynak belőlük és elveszítik antibiotikus hatásukat. Az okoskatéter viszont érzékeli a fertőzés kezdetét, és csak ekkor bocsátja ki magából antibiotikus hatású anyagát, a nitrogénoxidot (NO).

Hét napig tartó laboratóriumi kísérletekben a tesztkatéterek a fertőzés egész ideje alatt NO-t szabadítottak fel, és Koley-ék úgy gondolják, hogy akár hetekig is érvényesülhet az antibiotikus hatás.

Az okoskatéter úgy működik, hogy kémiai szenzorai érzékelik a pH, a sav-bázis egyensúly megváltozását a környezetben. Ha ezek a változások elérnek egy kritikus szintet, akkor a baktériumok ragadós filmet alkotnak a katéter felszínén és számuk olyan nagyra nő, hogy fertőzést váltanak ki. Ekkor a katéter „bekapcsol” és NO-t szabadít fel, ami tönkreteszi a bakteriális filmet és legyőzi a fertőzést. Ezután „kikapcsol”, hogy megőrizze NO termelő anyagát.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline, Science Daily)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés