hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

 

“Okos” varratok mély műtéti sebek monitorozásához

A Szingapúri Egyetem kutatói olyan mikroszkopikus méretű eszközt fejlesztettek ki, mellyel a mély műtéti sebek állapota könnyen és gyorsan figyelemmel kísérhető.

Korábban az ilyen műtéti sebeket csak klinikai megfigyeléssel, esetleg költséges és körülményes radiológiai vizsgálatokkal lehetett monitorozni, melyek gyakran nem is észlelték a szövődményeket. A Nature Biomedical Engineering folyóiratban megjelent cikkükben a kutatók bemutatták találmányukat, mely három részből áll: egy konduktív polimerrel bevont orvosi tisztaságú selyem, egy elektronikus szenzor és egy wireless leolvasó, mely akár 5 cm távolságból is képes észlelni az eszköz által kibocsátott jelet.

mage source: National University of Singapore
mage source: National University of Singapore

Az “okosvarrat” használata csak minimális mértékben módosítja a sebészeti beavatkozást, mindössze az igen apró érzékelőt kell behelyezni a sebbe, ezt követően maga a sebvarró fonál szolgál antennaként a rádiófrekvenciás jel sugárzásához. A készülék képes jelezni, ha vérzés, a seb szétválása vagy bélperforáció történik, a gyógyulást követően eltávolítása egy minimálisan invazív endoszkópos sebészeti beavatkozással lehetséges.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink