hirdetés
hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

Nyugdíjpénztárak Magyarországon

Nem csak a hozam számít

Az első negyedév a magán-nyugdíjpénztári tagok 16 ezres bővüléséről tanúskodott 2004 utolsó három hónapjához képest (2,418 millióra nőtt), miközben a vagyon 70 milliárd forinttal, 878 milliárdra gyarapodott.

A nyári–őszi hónapoktól újabb taglétszám-emelkedési hullámot várnak a szakemberek, hiszen közel 30 ezerre becsülik a pályakezdők számát, akiknek kötelező a pénztári tagság. Hasonló dinamikával ugyanakkor nem tudtak szolgálni az önkéntes nyugdíjpénztárak, amelyeknél mind a taglétszám, mind az összvagyon csökkenést mutatott, bár mint a pénzügyi felügyelet (PSZÁF) kimutatásában megjegyezte: az 1,206 milliós taglétszám, illetve az 502 milliárdos vagyon nem tartalmazza az összes pénztár adatát. A csökkenő tendencia egyébként korántsem lenne véletlen, hiszen szemben a tavalyi néhány ezerrel, az idén már mintegy 180 ezer önkéntes nyugdíjpénztári tag számára jár le a tízéves várakozási idő. Az érintettek válaszút elé kerülnek, hiszen dönthetnek úgy, hogy tagsági viszonyukat a tagdíjfizetés folytatása mellett is fenntartják, megtakarításukat részben vagy egészben felveszik, vagy akár a pénztárból is kilépnek. Az esetleges kilépésre annak ellenére is módjuk nyílik, ha még nem érték el a nyugdíjkorhatárt.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
FARKAS BARBARA
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés