hirdetés
hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

Nyomás alatt

Muszáj lefaragni a deficitet

Kétes elsőséget vívott ki magának az Európai Unión belül Magyarország: az EU statisztikai hivatala, az Eurostat legfrissebb adatai szerint tavaly hazánk halmozta fel a legmagasabb hiányt. Ma alig akad, aki bízik abban, hogy 2010-ben már euróval fizethetünk.

Itthon még nem ült el a választási láz, mikor április 24-én Brüsszelben bejelentették: az Európai Unió tagországai közül Magyarország zárta a legnagyobb költségvetési hiánnyal a tavalyi évet. A deficit 6,1 százalékos mértéke igazából nem lephetett meg senkit, jóllehet, az bizonyára nem vet jó fényt az országra, hogy a hiány nemhogy csökkent volna, de tovább emelkedett a 2004-es 5,4 százalékos szintről. Így még nagyobb nyomás nehezedik az új magyar kormányra, hogy minél hamarabb az elvárt szintre, a GDP három százaléka alá szorítsa a hiányt. Annál is inkább, mivel az új tagok közül ez a „bravúr” már Csehországnak, Szlovákiának és Lengyelországnak is sikerült. Igaz, a tíz új tagország közül várhatóan csak Szlovénia tudja bevezetni már jövő januárban a közös valutát.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
GYÜKERI MERCÉDESZ
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés