hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Nyáron sűrűsödnek a bajok a lábon

A visszeresség megelőzéséről beszél az egyetem honlapján dr. Szeberin Zoltán, a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika Érsebészeti Tanszékének docense.

Lent nagyobb a nyomás, mint a test felső régióiban, a láb ezért állandó terhelés alatt van, de normális esetben az erek rugalmassága ellensúlyozza a nyomást. A kor előrehaladtával az érfalak meggyengülnek, rugalmatlanná válnak, és a hidrosztatikus nyomás feszíti, az egykor rugalmas rostokat megnyújtja, ezáltal képtelenné válik arra, hogy visszahúzódjon. Ez a visszérbetegség lényege – foglalják össze a honlapon.

A teljes körű gyógyítás azért nem lehetséges, mert egy szöveti, maradandó elváltozás jön létre, amely súlyosbodhat, visszérgyulladáshoz, trombózishoz, mélyvénás trombózishoz és végül halálhoz vezethet. Az időben kezelt, bár már tönkrement ereket csak műtéti beavatkozással lehet gyógyítani. Az esetek 10-15 százalékában sajnos visszatér a betegség – számol be tapasztalatairól dr. Szeberin Zoltán.

Nyáron több folyadékot kellene fogyasztani, de a statisztikák szerint nem iszunk eleget, a kiszáradáskor pedig besűrűsödik a vér, növelve a trombózis kialakulásának esélyét. Nyári utazáskor ülünk az autóban, vagy a repülőgépen, kevesek figyelnek arra, hogy időnként megmozgassák a lábukat. Tudniillik minden lépésnél összehúzódnak az izmok, azok tovább pumpálják a vért az erekben, s ha ez nem történik meg, pangás alakul ki, ami szintén a trombózisnak kedvez – olvasható a Semmelweis Médiasarokban.

(forrás: Semmelweis Egyetem)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés