hirdetés
hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

Nővérkereskedelem és együttműködés

Olaszország: 60 ezer ápoló kerestetik

Súlyos ápolóhiánnyal küzd Olaszország. Az ágazat szereplői az egészségügyi tárcával karöltve próbálják a helyzetet enyhíteni: észak-afrikai és dél-amerikai oktatási intézményekkel szeretnének együttműködést kialakítani, közben próbálnak gátat vetni az egyre nagyobb méreteket öltő nővérkereskedelemnek.

Itáliában ma mintegy 40–60 ezer ápolói hely, a jelenlegi 334 ezres szükséges létszám 12–18 százaléka betöltetlen. Bár az elmúlt öt esztendőben 31 százalékkal többen jelentkeztek a felsőfokú oktatási intézmények ápoló szakaira, ennek hatása csak évek múlva érződik majd a gyógyításban. Pedig a kereslet folyamatosan nő; a kórházak mellett magánklinikák és nyugdíjasházak is sorban állnak a frissen végzettekért, nem beszélve az otthoni ápolásra szoruló idősekről, akik száma szintén növekszik. Gondot jelent, hogy a fiatalok körében az ápoló még mindig „lenézett” szakma. Többen kritizálják a képzés színvonalát, a munkakörülményeket, ráadásul a fizetés sem vonzó. Az állami egészségügyi intézményekben havi 1300–1600 euró közötti bruttó fizetést kapnak az ápolók, míg az idősek otthonában 1300 euró körüli fizetésre számíthatnak. Az egyetlen megoldást az ápolóhiányra jelenleg a külföldi munkaerő Olaszországba csábításában látják a szakma képviselői, még akkor is, ha ez számos problémával jár.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
FARKAS BARBARA
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés