hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Novemberben megy a pénz az alapellátásba

A humán tárca vezetői pénteken Fehérgyarmaton beszéltek először az egészségügyi alapellátásra szánt idei hatmilliárdnyi többletfinanszírozás felosztásáról.

Balog Zoltán egy háziorvosi rendelőben, Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkárral közös tájékoztatóján azt mondta, az alapellátás megerősítése azért lényeges, hogy kevesebb beteg kerüljön a szak-, illetve a kórházi ellátásba. Az intézkedés által megnő a háziorvosok, az alapellátási ügyeletek, a fogászati ellátás, a védőnői és iskola-egészségügyi szolgálatok havi finanszírozási összege, így erősödik a fenntarthatóság - közölte a miniszter.

Az emelést a novemberi  finanszírozásba építik be, s tíz hónapra visszamenőleg, egy összegben kapják meg a szolgáltatók.

Mint az MTI tudósításából kitűnt a háziorvosi praxisoknak és ügyeleteknek kereken négymilliárd jut a félretett pénzből, közel egymilliárd a védőnői szolgálatoké, s a maradék mintegy egymilliárd pedig a fogorvosoké lesz.

A miniszter kalkulációja szerint ez a háziorvosi praxisokban 45-50 ezer forintos, a védőnőknél 18.500 forintos, míg a fogorvosoknál 26 ezer forintos havi többletet jelent.

A következő évben a védőnői szolgáltatás és vidéki fogászati ellátás támogatása prioritást fog élvezni – tette hozzá a miniszter.

Balog Zoltán egyben bejelentette, az alapellátás fejlesztése során az eszközbeszerzést és a rendelők felújítását egyaránt támogatják, az észak-alföldi és az észak-magyarországi régióban csaknem 6 milliárd forintos keretemelés valósul meg uniós forrás segítségével. A már befejezett 371 rendelőfelújítási- és eszközbeszerzési projekt mellé 105 új projektet sikerült felvenni a tartaléklistáról - közölte a miniszter.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink