hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Dénes, Éger, Velkey, Bélteczki: elsődlegesen pénz kell

Az egészségügyi kiadásokat jelentősen kell emelni 2014-ben, különben nem fenntartható az ágazat - mondták egybehangzóan a rezidensszövetség szerdai  fórumának résztvevői.

Dénes Tamás, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke a hálapénz felől közelítette meg a kérdést, mondván, a hálapénz egyrészt kiszolgáltatottá teszi a beteget, rossz az orvosnak és rossz az ellátást igénybe vevőnek. Úgy véli, a szakorvosi ösztöndíjak bevezetése és a béremelés jó lépés, de az orvosi fizetéseket olyan szintre kell emelni, hogy ne érje meg elfogadni a hálapénzt. A rezidensek által megpályázható ösztöndíjak és a hiányszakmát támogató források nélkül nincs jövőképük az orvosoknak, hiszen miután szakvizsgáznak, jövedelmük jelentősen csökken - mondta. Dénes Tamás szerint ki kell mondani, hogy "aki nem fogad el ma Magyarországon hálapénzt, az nagyon rossz helyzetben van", és ez a rendszer nem fenntartható.

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke egyetértett azzal, hogy az ágazatnak jelentős többletforrásra van szüksége, valamint átlátható, koherens életpályamodellre, amelyet a kamara már régen kidolgozott. Mint mondta, a 2013-as egészségügyi közfinanszírozás összege csökkent az elmúlt évekhez képest is, és a GDP sokkal nagyobb arányát kellene az ágazatra költeni. A kamarai elnök úgy fogalmazott, az alapellátás vergődik, nem mennek kevesebben külföldre a kórházi járóbeteg-szakellátásból, és egy friss felmérés szerint a magyar orvoskar fizikai és lelki állapota sem mondható jónak.

Velkey György, a Magyar Kórházszövetség elnöke jó kezdeményezésnek tartja a rezidensek hálapénz elleni kampányát. A paraszolvencia megszüntetése kívánatos, ugyanakkor úgy véli, azonnali megszüntetése működési zavarokat okozna. A Bethesda Gyermekkórház főigazgatója szerint az egészségpolitika módszeres intézkedéseivel kell megszüntetni "ezt a mételyt". Ehhez azonban elsődlegesen pénz kell - mondta a főigazgató. Velkey György szerint az idei béremelés előremutató, de a bérfejlesztésből nem lehet kihagyni a nem egészségügyi dolgozókat, továbbá a mozgóbér emelésére is forrást kell találni.

Bélteczki János, a Magyar Orvosok Szövetségének elnöke is azon a véleményen volt, hogy emelni kell az ágazat GDP-arányos kiadásait, hiszen - mint mondta - az egészségügy nemzetstratégiai kérdés. A testületi vezető azt szorgalmazza, hogy a mindenkori nemzetgazdasági átlagbér másfélszerese legyen egy kezdő orvos bruttó alapbére, a kezdő szakorvosi bér pedig bruttó háromszorosa.

Velkey György kérdésre válaszolva azt mondta, a kórházi fekvő- és járóbeteg-ellátásra jövőre első lépésként 60-80 milliárddal többet kellene fordítani, béremelésre további 17-20 milliárdot, illetve személyi juttatásokra 25-30 milliárdot.

Éger István szerint az egészségügy kiadásait, mintegy 800 milliárdot minimálisan másfélszeresére kellene emelni, az alapellátás finanszírozásának 90 milliárdját pedig meg kellene duplázni.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink