hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Növeli az emlőrák kockázatát a váltott műszak

Azon nők esetén, akik hetente legalább kétszer éjszakai műszakban dolgoznak, megnő az emlőrák kialakulásának kockázata – állítják a koppenhágai Daganatos Epidemiológiai Intézet munkatársai – írja a Medipress.

A modern társadalomban a nők 10-20 százaléka dolgozik váltott műszakban, így időnként éjszaka is dolgozik. Ez a fajta foglalkozási ártalom számos daganat kialakulásával kapcsolatban lehet. Ha az embert éjszaka is fényinger éri, csökken a melatonin nevű hormon elválasztása. A melatonin viszont számos daganattípus ellen véd. Az éjszakai fényterhelés ráadásul a cirkadián ritmust is felborítja, vagyis összezavarja a szervezet saját biológiai óráját. Az alvásmegvonás jellemzően az immunrendszer gyengülésével jár, mely állapot kedvez a daganatok kialakulásának és növekedésének

A hipotézist az Occupational and Environmental Medicine legutóbbi számában megjelent tanulmány is támogatja. Johnni Hansen és munkatársai 18 500 olyan dán nő egészségügyi adatait elemezték, akik 1964 és 1999 között a hadsereg kötelékében dolgoztak. A populációban 210 esetben alakult ki emlőrák, eredményeiket 900, daganatmentes hölgyhöz hasonlították. Az összes résztvevőt kikérdezték munkahelyi időbeosztásukat, életmódjukat, és számos más tényezőt illetően.

Az elemzés rávilágított, hogy az éjszakai műszak mintegy 40 százalékkal növeli az emlőrák kialakulásának kockázatát. Amennyiben az legalább heti három alkalmat érintett, legalább hat éven keresztül, a kockázat megduplázódásával kellett számolni.

(forrás: Medipress)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink