hirdetés
2024. május. 04., szombat - Mónika, Flórián.
hirdetés

Depressziós nőkben gyakoribb a koraszülés

Major depresszióban szenvedő nőkben 20 százalékosnál nagyobb a koraszülések aránya, függetlenül attól, hogy kezelik-e őket szelektív szerotonin visszavétel gátlóval (SSRI) – erről számolt be Katherine L. Wisner.

Az American Journal of Psychiatry internetes oldalán márciusban megjelent közlemény egy prospektív vizsgálatról számol be, amelyben 238 terhes nő vett részt. Közülük 131 nő nem volt depressziós és nem szedett SSRI-t, 48-an a terhesség során végig SSRI-t kaptak, és 14-en a terhesség egész tartama alatt major depresszióban szenvedtek, de kezelésben nem részesültek. Ez utóbbi csoportban sokkal kifejezettebbek voltak a depresszió tünetei, mint a másik két csoportban.
A depressziós, kezeletlen nőkben 23 százalék, az SSRI-t szedő nőkben 21 százalék volt a koraszülések aránya, míg a kontrollcsoportban csak 6 százalék.
Mivel a rassz és az életkor is befolyásolta a koraszülést – az afroamerikai nőkben és a 31 évesnél fiatalabbakban jóval gyakoribb volt –, az eredményeket korrigálták e két tényezőre. Az így kapott adatok szerint a depressziós, kezeletlen nőkben 3,71 volt a koraszülés relatív kockázata, az SSRI-t szedő nőkben pedig 5,43. Ez azt jelenti, hogy terhesekben alaposan meg kell fontolni, hogy kezeljék-e SSRI-vel a depressziót.
Ugyanakkor, a koraszülések nagyobb aránya ellenére, az újszülöttek állapotát nem befolyásolta lényegesen az SSRI kezelés: sem a jelentősebb, sem az enyhébb fejlődési rendellenességek nem voltak gyakoribbak, az újszülöttek nem kerültek gyakrabban intenzív osztályra, egyedül az 5 perces Apgar-értékük volt valamivel alacsonyabb, mint a kezeletlen depressziós nők újszülöttjeié.
Mivel egyes korábbi vizsgálatokban az SSRI-k súlyosabb, elsősorban szívfejlődési rendellenességeket okoztak, az újszülöttekre vonatkozó eredményeket e vizsgálat kis beteglétszáma miatt fenntartással kell kezelni.

 Dr. Weisz Júlia

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés