hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Novák: A figyelemfelkeltés is fontos a diabéteszesek segítéséhez

A cukorbetegséggel élők iránti társadalmi figyelem legalább olyan fontos, mint a szakma és a politika összefogása, hiszen a tudomány és a politika erőfeszítéseinek mindig az élet szolgálatában kell állniuk, mondta a családokért felelős tárca nélküli miniszter pénteken egy budapesti szakmai konferencián.

Novák Katalin a Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetségének a diabétesz-világnaphoz kapcsolódó szimpóziumán úgy fogalmazott, a cukorbetegség kezelésében össze tudott fogni a politika és a tudomány. Az inzulin száz évvel ezelőtti felfedezése mérföldkő volt e betegségben szenvedők kezelésében, és a politika is felismerte, hogy a sport, az egészségügy és az oktatás összefogva nyújthatnak segítséget a családoknak.

A tárca nélküli miniszter azt mondta, Magyarországon mintegy négyezer gyermek él 1-es típusú diabétesszel, ők és családjaik egyre több segítséget kapnak a kormánytól, hogy ugyanúgy tanulhassanak, sportolhassanak, járhassanak közöségbe, mint egészséges társaik.

Az intézkedések között említette, hogy 98 százalékos társadalombiztosítási támogatás jár a korszerű inzulinpumpákhoz, szintén kiemelt támogatásban kaphatják meg a betegek a szöveti cukor mérésére alkalmas szenzort, és indokolt esetben az egyik szülő gyermekek otthongondozási díjára (gyod) jogosult.

Emlékeztetett: az idei tanévtől a köznevelési intézményeknek meg kell szervezniük a diabéteszes gyerekek iskolai időn belüli gondozását, ehhez a gyerekek ellátását segítők többlettámogatást kapnak. Ezenkívül a közétkeztetésben olyan szabályozást vezettek be, amely segíti ezeknek a gyerekeknek az ellátását, és támogatják a táboroztatásukat akár diabéteszes táborokban, akár Erzsébet-táborokban. Az idén 2300 gyerek táboroztatásához nyújtottak segítséget.

Novák Katalin hozzátette: tavaly és az idén pályázat útján 100-100 millió forinttal segítették a cukorbeteg gyerekeket támogató civil szervezeteket, az országban működő diabéteszcentrumok pedig egymilliárd forintos támogatást kaptak. Jelezte, hogy az edukációt segítendő, társadalmi célú kisfilm készült a témában. A film az egymásra odafigyelés fontosságát emeli ki.

Ezer darab vércukormérő készüléket kapnak az ősszel indult cukorbeteg edukációs programban részt vevő iskolák és óvodák

Az óvodás és általános iskolás korú cukorbeteg gyermekek ellátásáért felelő pedagógusok intézményei alapvető fontosságú egészségügyi eszközt kapnak a DiabMentor képzés keretében az idén 35 éves 77 Elektronika Kft. felajánlásának köszönhetően.

A közel laboratóriumi pontosságú, a legmodernebb bioszenzoros (elektrokémiai) mérési technológiával működő, valamint innovatív, telemedicinás rendszerrel is összeköthető Dcont® ETALON vércukormérő készülékek rendkívül hatékony segítséget nyújthatnak olyan mindennapos helyzetekben, amelyekkel a diabétesszel élő gyermekeket ellátó pedagógusok bármikor találkozhatnak. A DiabMentor kurzus keretében pedig a résztvevők elsajátíthatják többek között például a vércukorszintérték mérőkészülékkel történő meghatározását is, melynek ismerete elengedhetetlen a gyermekek napközbeni alapvető speciális ellátásához.

Teljeskörű edukációs program a cukorbetegség megfelelő intézményi kezeléséért

Az Oktatási Hivatal DiabMentor edukációs programjának tananyaga, melyet az Egy Csepp Figyelem Alapítvány szakemberei fejlesztettek és a téma szaktekintélyei lektoráltak egy online, elméleti képzésből, a végén az Oktatási Hivatal felületén elvégzendő vizsgával, valamint egy gyakorlati modulból áll. A kurzus mélyebb betekintést nyújt a diabéteszes gyermekek ellátásával járó mindennapi feladatokba, a gyakorlatokon pedig konkrét, praktikus ismereteket szereznek a résztvevők. Emellett esettanulmányok is feldolgozásra kerülnek, valamint tapasztalt pedagógusok válaszolnak a leggyakoribb kérdésekre. A képzés végén a szakemberek egyéni konzultációra is biztosítanak lehetőséget.

A képzésen részt vevő összes intézmény, amelynek vezetősége delegál a kurzusra pedagógust, egy Dcont® ETALON vércukormérő készüléket kap az Egy Csepp Figyelem Alapítvány főtámogatója, a 77 Elektronika felajánlásából.

A vércukormérő elengedhetetlen a diabétesz eredményes kezeléséhez

A betegséggel élőket súlyos szövődmények fenyegetik, melyek elkerüléséhez kulcsfontosságú a vércukorgörbék állandó figyelemmel tartása, és különösképp az ingadozások kiszűrése. A Dcont® fejlesztések nemcsak a vércukoreredmények pontosságában képviselnek magas minőséget, hanem a most megújult eNAPLÓ rendszer és az ingyenesen letölthető mobilalkalmazás azt is biztosítják, hogy mind az orvos, mind a páciens könnyedén, kihagyások és mulasztások nélkül követhesse a glükóz-és inzulineredményeket, az elfogyasztott szénhidrát mennyiségét, vagy az elvégzett fizikai aktivitás mértékét. A vércukormérőkön emellett hangjelzéssel és villogással működő figyelmeztetés is beállítható, ami emlékezteti a beteget a mérésre vagy az inzulininjekció beadására.

(forrás: MTI, 77 Elektronika Kft.)
hirdetés

Könyveink