2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Nő a fertőzöttek száma Ausztriában, Romániában és Belgiumban is

Romániában nyolcadik napja meghaladja az ezret a napi esetszám. Tovább nő a betegek száma Belgiumban és Ausztriában is. Nemzetközi kitekintés.

Az elmúlt 24 órában 173 új koronavírus-fertőzöttet diagnosztizáltak Ausztriában, a legtöbben Bécsben (81 fő) kapták el a fertőzést. Eddig 20 850 ember koronavírus-tesztje lett pozitív Ausztriában. Közülük 716-an haltak bele a fertőzés okozta betegségbe, 18 528-an meggyógyultak.Tirol tartományban kedd óta 27 új esetet regisztráltak, ezek közül öten egy cirkuszban kialakult fertőzési gócpontban kapták meg a fertőzést.

A kormány úgy döntött, hogy októbertől további hat hónapon át támogatja azokat a cégeket, amelyek lehetővé teszik a részmunkaidős foglalkoztatást munkavállalóik számára, ahelyett, hogy elbocsátanák őket. Christine Aschbacher munkaügyi miniszter ismertette: létrehoznak egy alapot, és annak segítségével legfeljebb százezer ember képzését, illetve továbbképzését tudják biztosítani.

*

Romániában az 1200-at közelíti az egy nap alatt diagnosztizált koronavírus-fertőzések száma, a fertőzési gócok túlterhelt kórházaiban kialakult személyzethiány pótlása érdekében a szaktárca a héten megkezdi orvosok és ápolók ideiglenes áthelyezését. Romániában nyolcadik napja meghaladja az ezret a napi esetszám, de az utóbbi napokban már nem gyorsult tovább az ismert fertőzések üteme. Ez a járvány tetőzését is jelezheti, de azzal is összefüggésben állhat, hogy az országban nem nőtt a fertőzések terjedésének ütemében a tesztelési kapacitás. A laborkapacitások jelentős részét - több mint egy harmadát - nem az orvosi javallatra, hanem a külföldi nyaralásra készülők saját kezdeményezésre végzett mintavételek kiértékelése köti le.

Naponta átlagosan 22 ezer koronavírus-tesztet végeznek, amelyek mintegy 5 százaléka bizonyul pozitívnak.    Szerdán újabb 30 halálesetet jelentettek, és meghaladta a 19 500-at az ismert aktív esetek száma. Közülük csaknem hétezren vannak kórházban, 377 koronavírus-fertőzött pedig intenzív ápolásra szorul. Mivel a járvány főleg a fővárosban és a Bukarest északi szomszédságában található megyékben terjed, ezekben a térségekben helyhiány alakult ki a koronavírusos betegek számára elkülönített kórházak intenzív terápiás részlegein.

Nelu Tataru egészségügyi miniszter szerint a súlyos állapotban lévő betegek utaztatása kockázatos lenne, ezért inkább a fertőzési gócokban igyekeznek növelni a kezelési kapacitást az újonnan épített moduláris kórházak beüzemelésével, és a meglévő férőhelyek Covid-19-es kórházzá minősítésével. Elmondása szerint egyelőre nem a műszaki felszerelésben - lélegeztető gépekben, intenzív terápiás ágyakban -, hanem a speciális felszereléseket működtető szakszemélyzetben van hiány.

Bár a múlt héten hatályba lépett karanténtörvény értelmében a járvány miatt leterhelt járványkórházak személyzethiányát elsősorban a szaktárca által előzetesen nyilvántartásba vett önkéntesek mozgósításával kell megoldani, nagyon kevés önkéntes jelentkezett, ezért elkerülhetetlen lesz az orvosok és ápolók áthelyezése a kevésbé fertőzött térségekből. A miniszter szerint már a héten megkezdik az egészségügyi személyzet rendeleti úton történő ideiglenes - legfeljebb 30 napos - áthelyezését. Nelu Tataru azonban felhívta a figyelmet: a járványt nem a kórházakban, hanem a fertőzés terjedését megakadályozó óvintézkedések fegyelmezett betartásával lehet csak legyőzni.

Az egészségügyi miniszter a szerda esti kormányülés elején azt közölte, hogy jelenleg országos szinten 840 intenzív terápiás hely áll a koronavírusos betegek rendelkezésre, az intenzív osztályokon kezelt 377 páciens közül 112-en vannak lélegeztetőgépen.

*

Belgiumban a koronavírus-fertőzések átlagos száma napi 328-ra emelkedett a július 19. és július 25. közötti időszakban, ami 70 százalékos növekedést jelent az előző hét adataihoz képest. Hollandia szintén az új fertőzések napi átlagának növekedéséről adott tájékoztatást. Luxembourg a növekvő esetszám mellett egy koronavírushoz köthető halálesetről számolt be szerdán.

A Le Soir című francia nyelvű belga napilap közölte, hogy Brüsszel szerdától kiterjesztette az arcmaszk kötelező viselését a főváros sétálóutcáira is, illetve minden olyan járdára, amelynek kialakítása nem teszi lehetővé a másfél méteres távolság megtartását. A szabály megszegése közigazgatási bírságot von maga után.

A La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilap internetes kiadása arról számolt be, hogy a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtér szerdától repülési tilalmat rendelt el azok számára, akik esetében háromszor is 38 Celsius-fokos, vagy annál magasabb testhőmérsékletet mérnek a légikikötő illetékesei. A repülőtér tájékoztatása szerint a terminálon végzett két gépi hőmérést követően a harmadik, egy orvos által személyesen végzett mérés eredménye alapján döntenek arról, hogy valaki felszállhat-e a repülőgépre, vagy sem.  A De Standaard című flamand nyelvű belga napilap szerint a repülőgépek fogadását és indítását március közepétől szüneteltető, majd június 15-én újrakezdő nemzetközi repülőtéren július 15-ig megfordult 250 ezer utas 2 százaléka, 4500 ember esetében mértek 38 Celsius-fokos, vagy annál magasabb testhőmérsékletet.  A rendelkezésre álló adatok alapján nem lehet tudni, hogy közülük végül hányan szállhattak repülőgépre - közölték.

A The Brussels Times című angol nyelvű belga hírportál arról számolt be, hogy Hollandia szerdán narancssárga utazási övezetbe sorolta az észak-belgiumi Antwerpen tartományt, és egyúttal arra szólította fel állampolgárait, hogy halasszanak el a területre tervezett minden nem alapvetően fontos utazást. A holland külügyminisztérium azt is javasolta, hogy az autóval átutazók ne álljanak meg pihenni, még üzemanyagtöltésre sem. A koronavírus okozta, egyre súlyosbodó járványhelyzetre hivatkozva kedden a belga tartomány számos korlátozás mellett éjszakai, 23 órától reggel hat óráig tartó kijárási tilalmat rendelt el, ugyanis a belgiumi új esetek csaknem felét erről a területről jelentik.

A luxemburgi egészségügyi minisztérium szerdai tájékoztatása szerint az elmúlt 24 órában egy ember meghalt a vírushoz köthetően. A járvány helyi megjelenése óta 114 ember hunyt el a betegségben. A legfrissebb adatok szerint az elmúlt napban 157 ember szervezetében mutatták ki a vírus jelenlétét. Ezzel a nagyhercegségben 5345-re emelkedett az igazolt fertőzöttek száma. Kórházban 55 embert ápolnak, közülük négyen részesülnek intenzív ellátásban.

*

Az Európai Unió 1100 tonna orvosi és különféle egészségügyi felszerelést indított útnak a koronavírus-járvány kezeléséhez elengedhetetlen eszközök terén szükséget szenvedő afrikai és ázsiai országok számára - közölte az Európai Bizottság szerdán. A támogatott országok között van Afganisztán, Burkina Faso, a Közép-afrikai Köztársaság, a Kongói Demokratikus Köztársaság, Irán, Szudán, Dél-Szudán, Haiti, Szomália, Bissau-Guinea, Irak és Jemen.

A március eleje óta megvalósuló uniós segítségnyújtás keretében az érintett országokba eddig közel 1500 fős orvosi és ápolói személyzet érkezett.

*

A világon 17 029 155 ember fertőződött már meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 667 011, a gyógyultaké pedig 9 948 163 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem csütörtök reggeli adatai szerint.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink