hirdetés
hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

Nő a dobozdíj? Érzékeny csapás betegekre és gyógyszergyártókra

Százezer rokkantnyugdíjast akar visszavinni a munkaerőpiacra a kormány; fél tucat költségcsökkentő megoldás került a kormány elé csak a gyógyszerpiacot érintő megszorítócsomag részeként - írja a Népszabadság.

A korábbi bejelentések a gyógyszerkasszán 100 milliárdos megtakarításról szóltak. Az egészségügyi kassza csaknem harmadát kitevő összeg elvonását a gazdasági tárca már az idén megkezdené és három év alatt hajtaná végre. Az egészségügyért felelős államtitkár viszont ragaszkodik ahhoz, hogy az idén egyetlen fillér se kerüljön ki az ágazatból.

A Népszabadság információi szerint a kormány által tervezett megszorítások a betegeket és a gyógyszergyártókat is érintenék. Így például a súlyos betegek elvben térítésmentes gyógyszereiért most fizetendő 300 forintos dobozdíjat 500 forintra emelnék. A betegeket sújtó intézkedések körülbelül 5–30 százalékkal növelhetik a gyógyszerfogyasztók kiadásait. A legkisebb költségnövekedésre a daganatos betegek számíthatnak.

A gyógyszerkassza másik "nagy forrásteremtő eszköze" a generikus készítmények árának csökkentése lehet. Magyarországon most a szabadalmi védettségüket elveszítő orvosságok másolatainak ára mesterségesen magas, csaknem anynyiba kerülnek, mint az eredeti szerek. Árban az ugyanolyan hatóanyagú, de generikus termékek nem egymással versenyeznek, hanem a még piacon lévő eredeti szerrel. Európa más országaiban, például Nagy-Britanniában a generikus orvosság ára az eredetinek legfeljebb a tizede. A lap információi szerint a kormány ezt a kedvezőtlen hazai gyakorlatot megváltoztatná és erősíteni kívánja az árversenyt. Szakértők szerint ezzel mintegy 30–40 milliárd forint nyerhető

A Népszabadság úgy tudja, a csomag része a gyógyszertámogatásba való befogadási szabályok módosítása, valamint a gyártók extra terheinek növelése. Tavaly ilyen jogcímen mintegy 55 milliárd forintot fizettek be a gyógyszercégek az egészségbiztosítási kasszába, azaz az iparág jelenleg is termelői áron számolva a forgalom 8,7 százalékát állja. Ennek további srófolása a befektetéseik drasztikus csökkenését hozhatja magával. Pedig a sarc itt még nem ér véget: a kormányzati tervek szerint az orvoslátogatói díjat is emelnék. Tavaly e címen csaknem tízmilliárdot fizettek be a gyártók. A kormányzati gyógyszercsomagból e tétel néhány milliárd forintot hozhat.

A teljes cikk a Népszabadság oldalán olvasható.

(forrás: Népszabadság )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés