hirdetés
hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

Nincs szükség B tervre

Nem fordulhat elő, hogy az eredeti kormányzati tervek ne teljesüljenek, a gyógyszerkasszát tartani fogjuk –nyilatkozta a Népszabadságnak Sélleiné Márki Mária, az OEP főigazgatója.

Sok kritika éri?

Ha a Széll Kálmán Terv intézkedései által kiváltott visszhangra gondol, igen, sokféle vélemény hangzott el. Az intézkedéscsomagra szükség van, részben azért, hogy finanszírozható maradjon a rendszer, másrészt a hazai gyógyszerár-támogatási szisztéma talán Európa legbonyolultabb és legellentmondásosabb rendszere. A terv kijelölte az irányokat, a mi feladatunk azokat megvalósítani.

Teljesíthető a Széll Kálmán Terv?

Igen, a gyógyszerkasszát tartani fogjuk. Ez a feltétele, hogy az ellátórendszer más részei hozzájussanak 15 milliárd forint pluszforráshoz.

Van B terve is, ha mégsem lenne meg így a kórházak számára a pénz?

Nincs rá szükség, nem fordulhat elő, hogy az eredeti kormányzati tervek ne teljesüljenek.

A Széll Kálmán Terv mennyivel apasztja a kasszát?

A három évre szóló program nyomán – a táppénzkiadásokat érintő intézkedésekkel együtt – 130 milliárd forinttal költhet kevesebbet az egészségbiztosító. De ezt az összeget nem elvonják, az intézkedések célja az E-Alap hiányának mérséklése. Ez szükséges.

Ez is forráskivonás,miközben a Fidesz épp az ellenkezőjét ígérte a választási kampányban…

Az OEP végrehajtója és nem formálója az egészségpolitikának. A helyzet magyarázatához hozzátartozik, hogy a kormány elszánt a támogatási rendszer ésszerűsítésére, és az ismert gazdasági helyzet ezeket a folyamatokat felgyorsította. Most az egészségbiztosítási rendszer kiadásainak a felét az állam finanszírozza, és tartozik azzal a polgárainak, hogy takarékosan bánik a pénzükkel, mielőbb tiszta helyzetet teremt valamennyi közfinanszírozott területen. Ez történik pillanatnyilag az OEP-nél is. Az idén körülbelül 30 milliárddal költhetünk kevesebbet gyógyszerre és táppénzre, mint tavaly. Az első fél évben a gyógyszerkaszszában időarányosan 18 milliárd forinttal több lett a támogatási kiadás, mint lehetne. A jövő évben megtakarítandó 83 milliárd forintra szeptember végéig kell elkészülnie a részletes intézkedési tervnek.

A teljes cikk a Népszabadság oldalán olvasható.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés