hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Nincs orvosszakmai érv a Covid-oltás kötelezővé tétele ellen

Az orvosi kamara elnöksége nem egységes a kötelezőség kérdésében, így a területi szervezetekhez utalta a kérdést, írja az Átlátszó.

Apostol János átvezényelt érsebész szakorvosjelölt orvosként dolgozott öt hónapig az egyik legnagyobb fővárosi kórház Covid-osztályán. Ez alatt kétszer fertőződött meg a vírussal: először még oltatlanul, nagyon súlyos tünetekkel (igen komoly légszomj, magas láz), másodszorra az oltás után pár hónappal, minimális, alig észrevehető tünetekkel (fél napig tartó enyhe fej- és izomfájdalom).

A járványra megoldást keresve, más orvosokkal kezdett kommunikálni arról, hogyan lehetne elérni itthon a védőoltás kötelezővé tételét. Azt mondja, az orvostársadalom ebben a kérdésben egységes, az utóbbi hetekben az összes lehetséges kifogást átvették és megválaszolták. Orvosszakmai érv nem merült fel a Covid-19 elleni oltás kötelezővé tétele ellen.

Egy egységes kamarai állásfoglalásig mégsem jutott el az ügy, illetve jelenleg ott tart, hogy a kötelezőség kérdésében nem egyvéleményű elnökség a területi kamarai egységekhez utalta vissza a kérdés szélesebb körű megvizsgálását. Apostol doktor szerint erre viszont végképp nincs idő, mert 1-2 hét múlva egyszerűen elfogynak a rendszerből a regisztrált jelentkezők, akkor pedig az egész oltási program megállhat Magyarországon.

– De miért ragaszkodnak az orvosok ahhoz, hogy kötelezővé váljon a védőoltás?

Mert másképp nem lesz vége ennek a járványhelyzetnek, amiben most már közel másfél éve élünk” – mutat rá Apostol János. Mi, orvosok pedig azt mondjuk, hogy ha most mindenki, aki teheti, megkapja az oltást, akkor augusztus végére vége lehet Magyarországon a koronavírus járványnak. Nem mellesleg mi is felszabadulhatnánk egy kicsit végre és foglalkozhatnánk a saját dolgunkkal, az emberek gyógyításával. Bezárhatnánk végre a Covid-osztályokat, az egészségügyi dolgozók visszatérhetnének az alapellátásba, újra elkezdődhetne a betegségek megelőző szűrése, és mindent meg lehetne nyitni az összes állampolgár előtt, megkülönböztetés nélkül.

– A hivatalos közlések ellentmondásai és hiányosságai sokakban keltenek érthető feszültséget, az emberek nagy része már azt sem hiszi el, amit az operatív törzs kérdez…

 

Szerintem a tömegeket igenis meg lehetne győzni pusztán szakmai alapon, talán még jobban is, mint a jelenlegi kommunikációval. A gond az, hogy az embereket elbizonytalanította, hogy azt érzik, politikai színezete (is) van a döntéseknek, így most már gyanakodva fogadnak minden bejelentést, és nekünk sem hisznek.Innen már nem tudjuk visszatornázni magunkat 2 hét alatt oda, hogy mindenki jelentkezzen oltásra. Márpedig ennyi idő van hátra az oltások leállásáig. Elfogy a regisztrált jelentkező, onnantól pedig vagy kötelezővé tett oltással lehet tovább menni, vagy sehogy. Ha nem lépünk, az ország lakosságának fele oltatlanul marad. Az eddigi kommunikáció csődöt mondott, bár mindenki próbálja az embereket rábeszélni az oltásra, úgy tűnik, ebből  ilyen retorikával  csak ennyit lehetett kihozni.

További részletek az Átlátszó portálján.

(forrás: Átlátszó)
hirdetés

Könyveink