hirdetés
hirdetés
2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.
hirdetés

Niels Mueller: A Richard Nixon-merénylet

Pilóta a bútorboltban

A poszt-vietnami trauma tüneteként és egyben gyógyírjaként jelentkező hetvenes évekbeli filmterméshez (A taxisofőr, A szarvasvadász, Apokalipszis most) hasonlóan újabb al-alműfaj van kialakulóban: a poszt-9/11 vagy para- 9/11 filmek sorozata. Niels Mueller rendezői bemutatkozása az első közülük.
A szeptemberi merényletsorozat nem csupán azonnali direkt hatással volt a filmgyártásra – számtalan alkotás vetítését ideiglenesen betiltották, másokat egyes jelenetek miatt újra kellett forgatni –, de a következő három évben a téma kényessége miatt csak nagyon óvatosan fogalmazó öngyilkosrobbantós és arab terroristákról szóló mozgóképek vetülhettek a gyöngyvászonra. A Richard Nixon- merénylet okosan cselezi ki az amerikai közélet „virtuális” cenzorait, amikor a kóros elidegenedéssel és fejlődő skizofréniával küzdő Samuel Bicke (Sean Penn – Carlito útja, Titokzatos folyó) tettlegességig fajuló bekattanását a vietnami háború utolsó éveibe helyezi. A valós eseményeken alapuló történet főszereplője egy tönkrement családi életű, anyagilag és lelkileg meglehetősen instabil figura (neve valójában Byck volt), aki összes sérelméért az ország első emberét, a „legsikeresebb üzletembert”, Richard Nixont hibáztatta. 1974-ben, hat hónappal az elnök botrányos lemondása előtt a valódi Byck megkísérelt eltéríteni egy repülőgépet, hogy azzal a Fehér Házba csapódjon és meggyilkolja Nixont. Igaz, hogy a kor Scorsese, Cimino és Coppola mesterműveinek szellemiségét idézi, az előbb a családi gumiabroncsüzletben dolgozó, majd irodabútorok értékesítésével foglalkozó Bicke azonban nem a fronton, hanem a hátországban veszítette el józan ítélőképességét. Mueller filmje egyértelmű párhuzamot von a két „gyarmatháborús” korszak között, a hetvenes évek derekára ültetett gépeltérítő merénylettel – szándékosan – össze is mossa a két időszakot, de a lényeg változatlan: az amerikai társadalom betegségeinek kezelése fontosabb feladat a világpolitikai csendőrszerepnél.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
CSILLAG MARCI
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés