hirdetés
hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Neuropátiás bélbetegek

Gyulladásos bélbetegség esetén négyszeresére emelkedik a neuropátiák kialakulásának kockázata – mutatta ki egy brazil vizsgálat, amelyet az American Academy of Neurology májusi nagygyűlésén ismertettek.

  Neurológiai fizikális vizsgálattal, elektromiográfiás, idegrendszeri képalkotó, valamint a szenzomotoros neuropátia (SNP) kimutatását célzó módszerekkel 37 Crohnbeteget, 66 colitis ulcerosást és 51, egyéb eredetű gyomor-bélrendszeri betegségben szenvedő személyt vizsgált a dél-amerikai munkacsoport. A betegek közel felét kínozta a leggyakoribb panaszként említett fejfájás – ebből a szempontból a csoportok között nem volt különbség. Ezzel szemben a carpal tunnel szindróma négyszer, az SNP pedig hatszor gyakoribb volt a gyulladásos bélbetegségben (IBD) szenvedő betegek, köztük is inkább a nők körében. SNP-re utaló jeleket minden ötödik IBD-s betegnél ki lehetett mutatni – olyanoknál is, akiknél egyébként semmiféle kockázati tényezőt nem tudtak igazolni. Ez felveti annak a lehetőségét, hogy közvetlen összefüggés van az IBD és a neuropátia között.
  Egyelőre nem tisztázott, hogy pontosan mi áll a kapcsolat hátterében. Lehet, hogy immunrendszer által közvetített jelenségről van szó, esetleg valamilyen, eddig fel nem ismert tápanyaghiányról. Egy biztos: érdemes a klinikusoknak tisztában lenniük azzal, hogy IBDben nő az SNP kockázata. Így elkerülhető, hogy ezt a szövődményt tévesen reumatológiai betegségként diagnosztizálják és kezeljék.
   Nem ez az egyetlen társbetegség, amely az IBD-ben szenvedőket sújtja. A szklerotizáló kolangitisz 6,9-szeresére, a legalább egy éven át folyamatosan fennálló tünetek 3,2-szeresére növelik IBD ben a kolorektális karcinóma kialakulásának kockázatát egy a Mayo Klinikán végzett vizsgálat szerint, amelyben 43 rákos és 102 daganatmentes IBD-s beteg vett részt. (Am J Gastroenterol 2007; 102:829–836). Ez egyértelműen az idült gyulladás jelentőségét támasztja alá. Érdekes módon ennek ellenére az 5-amino-szalicilátkezelés nem előzte meg a rákot. A várakozásoktól eltérően a gyakori orvosi felülvizsgálat és a kolonoszkópia sem bizonyult védő hatásúnak a daganattal szemben.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
DR. VÁSÁRHELYI BARNA
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés