2021. május. 17., hétfő - Paszkál.
hirdetés
hirdetés

Neuromuszkuláris nyári kurzus az SE-n

Több mint száz résztvevő regisztrált arra az Elméleti Orvostudományi Központban (EOK) rendezett kétnapos nyári kurzusra, melyen a neuromuszkuláris (ideg- és izomrendszeri) betegségek legújabb diagnosztikai és kezelési eljárásai álltak középpontban.

Az „NMD Summer Course” tudományos szimpóziumot dr. Bánhidy Ferenc, a Semmelweis Egyetem általános rektorhelyettese nyitotta meg.

A kurzus résztvevőit az egyik főszervező, dr. Molnár Mária Judit egyetemi tanár, a Genomikai Medicina és Ritka Betegségek Intézetének igazgatója köszöntötte. Ez a nemzetközi esemény, amelyet a Semmelweis Egyetem és az Európai Neurológiai Akadémia (European Academy of Neurology, EAN) közösen szervezett, alapvető információkat fog megosztani a neuromuszkuláris betegségekkel kapcsolatban, valamint bemutatja a legújabb diagnosztikai és terápiás eljárásokat is – mondta Molnár Mária Judit, aki egyben az EAN izomrendszeri betegségekkel foglalkozó tudományos paneljának társelnöke.

Rövid köszöntőjében Bánhidy Ferenc általános rektorhelyettes üdvözölte a résztvevőket a házigazda Semmelweis Egyetem nevében. „Öröm és tisztelet számomra, hogy egyetemünk vendégül láthatja az esemény résztvevőit. Úgy gondolom, ez a nyári kurzus hozzájárul majd ahhoz, hogy mindenki bővíteni tudja az ismereteit az emberi test ideg- és izomrendszerével kapcsolatban” – jelentette ki. A rektorhelyettes azt javasolta a jelen lévőknek, hogy legyenek aktív résztvevői a szimpóziumnak és törekedjenek arra, hogy motivált tudóssokká váljanak.

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

Dr. Antonio Toscano, az EAN izomrendszeri betegségekkel foglalkozó tudományos paneljának társelnöke, az olaszországi Messinai Egyetem neurológus professzora arról beszélt, hogy a rendezvény milyen fontos szerepet tölt be az EAN célkitűzéseinek elérésében. Az EAN egyik fő küldetése az, hogy növelje a neurológiai betegségekkel kapcsolatos tudást és ismertséget, ebben nagyon fontos szerepe van ennek a rendezvények – mondta. Hozzátette, hogy ez egy nehéz terület, mivel a legtöbb neuromuszkuláris betegség ritka betegség, ezért különösen nehéz mindegyikkel tisztában lenni. A mostani esemény jó lehetőség a szakdolgozók közötti ismeretterjesztésre, mely hozzájárulhat ahhoz, hogy minél korábban diagnosztizálni tudják a betegeket és a szükséges terápiát elkezdjék alkalmazni, jelentette ki Antonio Toscano.

A konferencia megnyitóján felszólalt még röviden dr. Peter Van den Bergh is, az EAN neuropátiai tudományos paneljének a társelnöke, a brüsszeli Université Catholique de Louvain neurológus professzora. Remélem, ez a rendezvény segít abban, hogy tovább ösztönözze és fejlessze a neurológiás betegségekkel foglalkozó területet Magyarországon – mondta a szimpózium résztvevőinek.

Az NMD Summer Course küldetése az, hogy alapvető képzési kompetencia szabványokat fogalmazzon meg a neuromuszkuláris betegségekkel rendelkező betegek felmérése és kezelése tekintetében, valamint hogy javítsa az ilyen ritka betegségekkel rendelkező páciensek koordinálását és kezelését.

A budapesti nyári kurzusra összesen 109-en regisztráltak, beleértve a továbbképzésre jelentkező orvosokat, a szakma nemzetközileg elismert szereplőit, kutatókat és más olyan egészségügyi szakdolgozót, aki érdeklődik a terület iránt. A kétnapos program során a résztvevők 12 előadót hallgathattak meg, többek között Lettországból, Olaszországból, Németországból, Belgiumból és Hollandiából. A Semmelweis Egyetem Továbbképzési Központja és orvosok részére akkreditálta a NMD Summer Course rendezvényt, melyen 30 „szabadon választható” típusú továbbképzési pontot szerezhettek.

(forrás: Semmelweis Egyetem)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

Csak Kásler Miklós Facebook-posztjából lehet tudni, hogy önköltséges PCR-tesztre kötelezik azokat a tervezhető műtétre váró betegeket, akik nem tudnak felmutatni védettségi igazolványt, noha egy ilyen feltételt csak jogszabályban szabadna előírni.

Változó, hogy egy adott életciklusban biológiailag mennyi testmozgásra van szükségünk ahhoz, hogy testileg és lelkileg is egészségesek maradhassunk. Az ausztrál egészségügyi minisztérium külön útmutatóban teszi közzé javaslatait az idősebb, 65 év feletti korosztály számára.