hirdetés
2024. május. 09., csütörtök - Gergely.

Népegészségügy: sok van, mi hatástalan

Egyes népegészségügyi eszközök eredményességét, költséghatékonyságát tekinti át európai kutatások alapján az eski.hu.

Az egészségtelen táplálkozás káros hatásáról szóló tájékoztató kampányok eredményessége a kutatások révén nem nyert megfelelő bizonyítást – írja a lap  –, hatékonyabbnak bizonyult az egészségvédő figyelmeztetések élelmiszereken történő elhelyezése.

A kutatási eredmények szerint az iskolai élelmezés egészségesebbé tétele viszonylag szerény eredménnyel járt, az egészségtelen élelmiszerekre kivetett adóknak a lakosság egészségi állapotára gyakorolt kedvező hatása viszont jóval meghaladta az intézkedés bevezetésének költségeit. Az élelmiszerekre kivetett adók kedvező hatásai azonban kevésbé jelentkeznek a szegényebbeknél. Az élelmiszerek összetételét érintő változtatások (pl. a sótartalom csökkentése) esetén az intézkedés költség-hatékonyságát több gazdasági értékelés is alátámasztotta.

Az alkoholfogyasztás egészségkárosító hatásának kivédésére a legköltség-hatékonyabb módszer a szeszes italok árának növelése, és szintén komoly eredményre vezet az ilyen jellegű reklámok betiltása.

Bizonyítást nyert, hogy a lakosság egészségmegőrzését célul kitűző egészségügyi tájékoztatás önmagában nem célravezető és nem költség-hatékony, a reklámok betiltása vagy más pénzügyi intézkedések gyorsabb eredményre vezetnek és költségvetési szempontból kevésbé megterhelőek, bár nagyobb terhet jelenthetnek a hátrányosabb anyagi helyzetben lévő állampolgárok számára – olvasható az eski.hu-n.

(forrás: GYEMSZI [ESKI])
hirdetés

Könyveink