hirdetés
hirdetés
2024. július. 22., hétfő - Magdolna.
hirdetés

Nem ülünk ölbe tett kézzel

Beszélgetés Tulassay Tivadar professzorral

Tőkebevonásra szükség van az egészségügyben, de fontos, hogy a szakmai és az érdek-képviseleti szervekkel együtt meghatározzuk azokat a minőségi mutatókat, amelyekhez a szakmának minden körülmények között ragaszkodnia kell. Többek között erről beszélt lapunknak adott interjújában dr. Tulassay Tivadar, a Semmelweis Egyetem I. Gyermekklinikájának vezetője.

Az általános vélekedés szerint az orvosi hivatás sokat veszített vonzerejéből. Ön mit gondol erről?

– Ennek több oka van. Jelentősen csökkent a szakma presztízse, társadalmi elfogadottsága, aminek sajnos nem kis mértékben a rendkívül alacsony bérezés az oka. A II. világháború után beépült a rendszerbe a hálapénz, a fizetéseket pedig mesterségesen alacsonyan tartották. Ma viszont egyre inkább azon mérik meg az embert, hogy mennyit keres. A Thomas Mann-i vagy Németh László-i értelemben vett orvoslás nem vonzó többé. Emellett amíg valaki 30 évesen orvosként még kezdőnek számít, brókerként például már milliárdokról dönthet és politikusként is jelentős ismertségre tehet szert.

Lehet-e tudni, hogy mennyit veszített népszerűségéből a szakma?

– Nem létezik olyan egységes adatbázis, amelynek alapján ez a kérdés egzakt módon megválaszolható lenne. Tény azonban, hogy minden orvosegyetemen csökkent a túljelentkezők száma, és ezzel feltehetően a diákok tudása is. Mert bár a legelhivatottabbak, a legkiválóbbak így is bekerülnek az egyetemre, azért kevesebb jelentkezőből nehezebb kiválogatni a jókat. Intő jel lehet azonban az is, hogy a végzett medikusok egyre kisebb hányada helyezkedik el orvosként. Néhány éven belül, különösen EU-tagságunk után, a legtöbb szakterületen orvoshiányra lehet számítani.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Haiman Éva
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés