hirdetés
hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

Nem realitás, hanem politikai délibáb

Szűkíteni kell az ingyenes brit állami egészségügyi hálózat által nyújtott szolgáltatásokat, mert a jelenlegi csomag finanszírozhatatlanná vált – állítja a Brit Orvosi Kamara.

  A diagnosztika és a gyógyítás során használt új, költséges eljárások és a gyógyszeripar szüntelen fejlődése, valamint a várható életkor folyamatos hosszabbodása miatt már most is a kezelések „kiporciózása” folyik az állami egészségügyben – állítja a testület, ezért azt javasolja, nyilvános vita után a kormány döntsön arról, hogy a jövőben mely ellátásokat garantálja térítésmentesen lakosai számára.
  Néhány héten belül ez a második olyan brit szakmai beszámoló, amely szerint lehetetlen az állami egészségügy teljes körű ingyenességének fenntartása. „Az Orvosok a reformért” nevű kampányszervezet múlt hónapban kiadott jelentése azt írta: „ma már nem realitás, hanem politikai délibáb” a brit egészségügy ingyenessége, mivel a betegek mind több esetben kényszerülnek fizetős ellátások igénybevételére a magánszektorban a pénzhiánytól és adósságoktól gyötört NHS egyre „lyukasabb” szolgáltatásai miatt.
   Az ezer NHS-orvost számláló, a költségvetésből fedezett egészségügyi finanszírozást régóta ostorozó szakmai szervezet szerint szembe kell nézni azzal, hogy a fizetős szolgáltatások igénybevétele egyre gyakoribb. Az idei költségvetésébe a jelenlegi munkáspárti kormány csaknem 92 milliárd fontot különített el az állami egészségügy központi finanszírozására, ez pedig a háromszorosa a tíz évvel ezelőtti költségvetésnek. Ennek ellenére számos körzet mégis súlyos és krónikus finanszírozási gondokkal küszködik.
   A szigetországban mindennaposnak számítanak a következő pénzügyi évre halasztott kezelések és műtétek, sok állami kórházból pedig százával bocsátják el a szakszemélyzetet. Az Orvosok a reformért már tavaly nyílt levelet intézett Tony Blair kormányfőhöz és a három legnagyobb parlamenti párthoz, leszögezve: a kizárólag adókból finanszírozott állami egészségügy szükségszerűen kudarcra van ítélve, és a jelenlegi rendszer fenntartása elkerülhetetlenül még nagyobb deficitekhez vezet. A csoport szerint az alternatív pénzforrások közé tartozhat, hogy egyes szolgáltatásokat fizetőssé tennének, vagy a teljes rendszert átalakítanák biztosításalapúvá.
  A Brit Orvosi Kamara mindezek mellett fontosnak tartaná egy független testület létrehozását az NHS irányítására, hogy az megszabadulhasson a politikai befolyástól. Ezt szorgalmazza a munkáspárti támogatók egy része is, az ő elképzelésük szerint az NHS politikai kontroll alóli felmentése igazságosabb rendszert hozna létre. A minisztereket tisztes távolságban tartanák, feladatuk pusztán az éves költségvetés és a stratégiai célkitűzések meghatározása lenne.
   A lemondását a királynőnek június 27-én benyújtó brit miniszterelnök utódja, Gordon Brown azonban elképzelhetetlennek tartaná a független NHS létrehozását, mivel ezzel a lépéssel vélhetően lehetetlenné válna a főbb reformok véghezvitele és a szolgálat költségvetésének közvetlen ellenőrzése. Annak ellenére, hogy Brown támogatja a helyi trösztök nagyobb autonómiáját. Kormányzásra készülvén azt vizsgálja, hogyan lehetne decentralizálni a döntéshozást, miközben megmaradna a pénzügyi ellenőrzés állami szerepe.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés