hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

 

Nem neutropéniás betegek invazív aspergillosisa

Közismert, hogy az invazív aspergillosis (IA) súlyos, gyakran az életet is veszélyeztető fertőző betegség.

A statisztikai felmérések elsősorban a malignus hematológiai kórképekben megbetegedettekre vonatkozólag történtek, nem neutropéniás betegekben az IA előfordulására alig lehet adatot találni.

Jelen retrospektív felmérés Svájc 5 egyetemi intézményében történt. Az egyetemi klinikákon 67 betegben bizonyították az IA-t. Az IA-ban megbetegedettek átlagéletkora 60 év volt, és döntően férfiak voltak (76%). Leggyakrabban invazív tüdő-aspergillosis fordult elő (63%), s közülük 17%-ban a folyamat már disszeminált volt. A 10 extrapulmonális IA esetében 6 alkalommal az agyban is találtak aspergillosisra utaló elváltozást. Hat betegben állapítottak meg invazív rhino-sinusitist. Az invazív aspergillosisra hajlamosító leggyakoribb tényező a kortikoszteroid-kezelés volt (57%), ezt követte az idült tüdőbetegség (48%), valamint az intenzív terápiás osztályokon való ápolás (43%).

Az IA-t a betegek több mint 1/3-ában csak a boncolás során tudták megállapítani. Ez főleg az idősekre vonatkozott. A felmérés azt mutatta, hogy a nem neutropéniás betegekben kialakuló IA halálozása ma még rendkívül magas (57%).

Forrás: CMI DOI: 10.1111/j. 1469-0691.2010.03402.x

Dr. Szalka András
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink