hirdetés
hirdetés
2024. november. 25., hétfő - Katalin.
hirdetés

Táplálkozás

Nem mindig bizonyított az élelmiszercímkéken feltüntetett kedvező egészségügyi hatás

Sok esetben nem bizonyítottak tudományosan egyértelműen azok a kedvező egészségügyi hatások, amelyeket az európai uniós tagállamokban kapható élelmiszereken tüntetnek fel – állapította meg a héten Brüsszelben ismertetett véleményében az EU élelmiszerbiztonsági hivatala (EFSA).
A hivatal összesen több mint 500 élelmiszer-összetevőről – vitaminokról, ásványi anyagokról, zsírféleségekről, egészséges hatású baktériumokról, növényi eredetű anyagokról – mondott véleményt, de vizsgálatairól csak annyit hozott nyilvánosságra, hogy ezeknek csak mintegy egyharmadánál igazolódott az egészséges hatás egyértelműen.

Az EFSA jelezte, hogy sok esetben – például a probiotikus baktériumok esetében – a vélemény azért lett negatív, mert a tagállamok által nyújtott információk hiányosnak bizonyultak.
 
Albert Flynn professzor, az EFSA vizsgálatot vezető munkacsoportjának elnöke kiemelte, hogy eltökélt szándékuk olyan megbízható tanácsokkal segíteni a fogyasztókat, amelyek alapján el tudják dönteni: az egy-egy élelmiszeren szereplő dietetikus vagy egészségügyi előnyök megfelelnek-e a valóságnak, és valóban hozzájárulnak-e választott táplálkozási módjukhoz.
 
A vélemények segítik majd az uniós tagországok nemzeti élelmiszerbiztonsági hivatalait és az Európai Bizottságot is azokban a döntésekben, amelyek az ilyen anyagokat tartalmazó élelmiszerek engedélyezésére vonatkoznak – tette hozzá Flynn.
 
A tagországok összesen 44 ezer anyagról nyújtottak be információkat az uniós hivatalhoz. Ebből a brüsszeli bizottság egy 4200 elemes kivonatolt listát készített, és ennek az első elemeiről készült el most a vélemény.

Az uniós szabályok büntetik, ha az élelmiszerek címkéjén az igazságnak nem megfelelő információkat tüntetnek fel.

MTI
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés