hirdetés
hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

Nem minden hulladék szemét

A patikák jövőre begyűjtik a felesleges orvosságokat

A jövő év elején megkezdődhet a lakossági gyógyszerhulladék elkülönített gyűjtése a patikákban. Miközben a felesleges gyógyszereket ártalmatlanítják, a háztartásokban keletkezett egyéb szemét csaknem 60 százalékát hasznosítani lehet szelektív gyűjtéssel és a szükséges feldolgozó kapacitás kiépítésével. Nálunk azonban ez is akadozik.

Becslések szerint a kiváltott gyógyszerek 20 százaléka, évente mintegy 2000 tonnányi orvosság válik feleslegessé. A gyógyszerhulladék ártalmatlanítása a legtöbb uniós országban már megoldott, nálunk viszont ez szervezett gyűjtés híján ma még főleg a háztartási szemétbe kerül, csupán töredékét adják le a hulladékudvarokban vagy a patikákban. Ez a gyakorlat azonban nemcsak amiatt tarthatatlan, mert keveredik a kommunális és a veszélyes hulladék, hanem – a guberálás miatt – közegészségügyi szempontból is. Ráadásul jogszabályellenes is: a 2000-ben érvénybe lépett hulladékgazdálkodási törvény előírja a gyógyszerhulladék elkülönített kezelését. Ezt azonban eddig csak a kórházakban valósították meg.

A hatalmas mennyiségű feleslegessé vált medicina elkülönített gyűjtése tehát évek óta gond, a szabályozás azonban csak most született meg. Eszerint a jövő év elejétől rendeletben köteleznék a patikákat a lejárt gyógyszerek visszavételére, a gyártókat pedig az ártalmatlanítás megszervezésére. A patikákban a tervek szerint 60-80 literes gyűjtőedényeket helyeznek el. A rendszeresen ürített tárolók tartalmát az előírásoknak megfelelően veszélyeshulladék égetőkbe szállítják. A legnagyobb gyártók a termékfelelősségi elv alapján közösen állják a megsemmisítés évi 60 millió forintra becsült költségét.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Szilágyi A. János
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés