hirdetés
hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

Nem látni a patikai létszámrendelet hosszútávú következményeit

Két év felkészülési idő után 2014. januárjában lép életbe a patikai létszámrendelet, ami addig "próbaüzemmódban" működik. Eszerint az egyes gyógyszertárakban meghatározzák, hogy bizonyos nyitvatartási időhöz mennyi alkalmazottra van szükség. Míg a Magyar Gyógyszerész Kamara egyetért az intézkedéssel, a hvg.hu-nak nyilatkozó patikusok szerint ezzel sok gyógyszertár húzhatja majd le a rolót.

A patikai létszámrendelet néven elhíresült passzus arról rendelkezik, hogy a nyitvatartási időben 1-4 gyógyszerész, illetve patikusonként két gyógyszerkiadásra jogosult szakasszisztensnek kell jelen lennie.

A létszám megállapításához a vényforgalmat is figyelembe veszik: ha a tárgyévet megelőző évben a gyógyszertárban befogadott vények száma havi átlagban gyógyszerkiadásra jogosult személyenként meghaladja a kétezret, akkor kétezer vényenként további egy gyógyszerészt vagy szakasszisztenst is fel kell vennie a működtetőnek.

A szabályozással egyetért a Magyar Gyógyszerészi Kamara - mondta a hvg.hu-nak a kamara alelnöke. Hankó Zoltán ugyanis azon a véleményen van: míg a tárgyi minimumfeltételeket már 1997 óta szabályozzák, a személyi feltételeknél erről elfeledkeztek eddig.

Az alelnök szerint megnyugtató a szaktárcától kapott ígéret, miszerint 2012 januárjától monitorozzák a gyógyszertárak nyitva tartását, forgalmát és a szaklétszámot, és szükség esetén módosítják az amúgy 2014. januárjában életbe lépő rendeletet. Addig egy másik előírásnak is meg kell majd felelniük a patikáknak: azokban 25 százalékos gyógyszerészi tulajdonnak kell lenni, három évvel később pedig ennek el kell érnie az 50 százalékot.

A teljes cikket az eredeti oldalon olvashatja.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés