hirdetés
hirdetés
2024. július. 23., kedd - Lenke.
hirdetés

Nem játék, ha már szabadságvesztés a tét

Kampány az illegális szoftverhasználók ellen

Megelőző tevékenységet lát el a köznyelvben szoftverrendőrségként ismertté vált szervezet, a BSA (Business Software Alliance) Hungary. A BSA-nak nincsen hatósági jogosítványa, leginkább a polgárőrséghez hasonlít: a nyomába eredhet a gyanúsan viselkedő személynek, ha törvénysértést tapasztal, följelentheti, de nem nyomozhat utána. Ormos Zoltánnal, a BSA jogi képviselőjével beszélgettünk.

Hogyan működik a szoftverrendőrség?

– Ezt a nevet a lakosság ragasztotta ránk, és dolgozunk is ellene, mert szervezetünknek nincsen rendőrségi jogköre. A házkutatásokat és az ellenőrzéseket sosem mi végezzük, hanem a mi feljelentésünk alapján a rendőrség.

Hogyan jutnak el odáig, hogy büntetőfeljelentést tegyenek?

- Mi a beérkezett adatokat feldolgozzuk, kiadjuk egy ügyvédnek, a tényállást szakértőkkel megvizsgáltatjuk, és ha ők azt állítják, hogy az összegyűjtött információ elegendő a feljelentéshez, úgy megtesszük azt. A bejelentések a BSA forródrótjára, a 06/80-272-000 telefonszámra érkeznek. Gyakoriak a megalapozott információk, de azt is tudjuk, hogy sokan vannak, akik visszaélnek ezzel a lehetőséggel, feljelentik a haragosukat. Volt egy kirívó esetünk. Egy kisvárosból jött a bejelentés, ahol hat azonos szakterületen dolgozó cég működik, és ebből ötöt ugyanolyan módon jelentettek fel nálunk. Az ilyesmit gyorsan ki lehet szűrni. Ahol pedig látszik, hogy az információnak alapja van, ott nem tétovázunk: küldünk egy udvarias figyelmeztető levelet a tulajdonosnak, hogy előfordulhat illegális szoftverhasználat a cégénél, mert ilyen jelzést kaptunk. A riválisok ez idáig gyakran az APEH-nél jelentették fel ellenfelüket, ám most már egyre gyakrabban teszik ezt nálunk is.

Milyen a megalapozatlan és a komoly esetek aránya?

– A bejelentések 10-20 százalékában tudunk feljelentést tenni a rendőrségen. A rendőrség aztán a jogszabályoknak megfelelően elbírálja, hogy az alapos gyanú megállja-e a helyét, és feljelentéskiegészítést rendel el, illetőleg megkezdi a nyomozást. Ezután jöhet a házkutatás, a tanúk kihallgatása.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Ferenczi Krisztina
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés