hirdetés
hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Nem ismerjük a nagyobb kockázat okát

A British Medical Journal júniusi 4-i száma újabb bizonyítékot tett hozzá ahhoz a több évtizedes vitához, hogy van-e egészségkárosító hatása a nagyfeszültségű távvezetékeknek. Megállapították: a vezetéktől 200 méternyi távolságra lakó gyermekek körében 69 százalékkal nagyobb az akut limfoid leukémia kockázata.

A nagyfeszültségű távvezetékek, bár nélkülözhetetlenek, esztétikailag nem illenek a tájba, és az emberek többsége nem is szeretne a közelükben élni. Az viszont Nancy Wertheimer (University of Colorado) 1979-es közleménye óta évtizedes vita tárgya, hogy csúfságuk mellett valóban károsan befolyásolják- e a környezetükben élők egészségét. Számos vizsgálat során felvetették, hogy a távvezetékek mellett

nagyobb a kockázat

a daganatok kialakulása szempontjából. A brit szerzők által közölt újabb bizonyíték (BMJ 2005;530:1290) megerősíti ezt. Angliában és Walesben az országos rákregiszterből összegyűjtötték az 1962–1995 között rosszindulatú betegséggel diagnosztizált 0–14 éves gyermekek (összesen 29 081 daganatos beteg) adatait. Közülük 9700-an szenvedtek akut limfoid leukémiában (ALL-ben).

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
DR. VÁSÁRHELYI BARNA
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés