hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Nem indul automatikusan etikai eljárás azok ellen, akiket lebuktat a hálapénzkommandó

A magyar egészségügyet jelenleg nem fenyegeti tömeges orvosfelmondás, de számos rendezetlen ügy van, amelyek miatt lehetnek ellátási zavarok – mondta a növekedés.hu-nak adott interjúban Kincses Gyula. A Magyar Orvosi Kamara elnöke arról is beszélt, hogy a MOK nem indít automatikusan etikai eljárást azok ellen, akiket lebuktat a hálapénzkommandó.

A MOK felmérése szerint kollégái egyetértenek a hálapénz büntethetőségével, azzal azonban nagyon nem, hogy a Nemzeti Védelmi Szolgálat tulajdonképpen megpróbálja lebuktatni őket. Van a MOK-nak valamilyen alternatív javaslata az ellenőrzésre?

Nincs, és szerintem a kollégák látni fogják idővel, hogy nem is kell változtatni ezen. Az NVSZ célja nem az orvosok vegzálása vagy provokálása, az eddig feltárt esetek legalábbis mindenképpen ezt erősítik. Egyetlen tradicionális hálapénz-ügy sem volt ezek között, a kenőpénzért kiállított hamis orvosi igazolás, intézményi elhelyezés, vagy a várólista megkerülése tipikusan korrupciós ügyek.

Indul-e orvoskamarai etikai eljárás azok ellen, akik megbuknak az NVSZ korrupciós tesztjén?

Ez nem automatizmus. Az NVSZ a feltárt esetekben feljelentést tesz, nyomozás indul, majd, amennyiben beigazolódik a gyanú, bíróság dönt az egyes ügyekben. A döntéstől függően lehet, illetve kell etikai eljárást indítania a kamarának.

Fordítva is működik ez? Ha önökhöz érkezik akár állampolgári bejelentés etikai vétség miatt, jelzik azt az NVSZ-nek?

Nincs feljelentési kötelezettségünk az NVSZ felé, kivéve, ami minden állampolgárra igaz, ha bűncselekményt észlelünk. Tehát, ha egy etikai bizottsági eljárás egyértelműen bizonyítani tudja a hálapénz kikényszerítését vagy azt, hogy a paraszolvencia által jogtalan előnyhöz jutott valaki.  

Az önök felmérése szerint is érezhető javulást hozott az orvosi fizetésekben az új bértábla. Ez egyelőre 2023-ig szól, de mi lesz azután? Továbbra is az osztrák bérek nagyjából fele lesz a mérvadó magyar orvosi bérszint?

Minimum értéktartásra törekedni kell, de erre a kérdésre ma még nem lehet felelősen válaszolni. Nem tudjuk, milyenek lesznek akkor az osztrák orvosi bérek, mekkora lesz a magyar infláció, az egészségügyi munkaerőpiac helyzete stb. Ennél a kérdésnél fontosabb most az, hogy legalább olyan jól és eredményesen tudjunk fellépni az ügyeleti díjak és pótlékok rendezésében, ahogyan azt az alapbérekkel tettük. (...)

A teljes interjút ITT olvashatja

(forrás: Növekedés.hu)
hirdetés

Könyveink