hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Nem igazi sikertörténet az ügyeleti díjak emelése

Nem látnak garanciát az ügyeleti díjak szinten tartására, mondta Svéd Tamás, a Magyar Orvosi Kamara titkára a Népszavának.

Huszadikára sok helyen minden hónapban elfogy az a munkaidőkeret, amelyen belül az orvosok ügyeletre kötelezhetők, attól kezdve már lényegében szívességet tesz az, aki vállalja a szolgálatot. Ezért Svéd Tamás, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) titkára szerint vagy az ellátóhelyek számát kell csökkenteni vagy az ügyeleti díjak megemelésével vonzóvá tenni a túlórázást az orvosok számára.

Az újévtől az érdekeltek sokszori sürgetésére óránként bruttó 6000 forintban határozta meg a kormányzat az orvosok ügyeleti alapdíját. Ennél 15-, 30-, 45 százalékkal kaphatnak magasabbat azok, akiknek a munkakörük bonyolultabb, nagyobb szaktudást kíván vagy megterhelőbb. Csakhogy az újra szabályozás után is előfordul, hogy 20-30 éve pályán lévők ügyeleti óradíja alacsonyabb, mint a normál műszak órabére. Minél idősebb és tapasztaltabb valaki, annál alacsonyabb az ügyeleti díja az órabéréhez képest. Az új tábla szerint a 15 évnél régebben praktizálók 2-6 ezer forinttal is kisebb óradíjat kaphatnak az ügyeletben végzett plusz munkáért. Az önként vállalt ügyeletben pedig ugyanez a különbözet két-három ezer forint is lehet. Svéd Tamás szerint az ügyeleti rendszer új finanszírozása további korrekcióra szorul. Mint a Népszavának elmondta:

„Az ügyeletekre nem az orvosoknak és nem az egészségügyi dolgozóknak van szüksége, hanem a betegeknek. A korrekt ellentételezés pedig ott kezdődik, hogy ne kapjon kevesebbet a nappali munkadíjánál az az ügyeletes orvos, aki hajnali négykor a műtőben állva, vagy a sürgősségin fogadja és ellátja a beteget" – fogalmazott a MOK titkára.

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink