hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Nem használ a Facebook a párválasztásnak

A Facebook és más közösségi oldalak forradalmasították az emberek közötti kapcsolatteremtés és -fenntartás módját. Egy friss kutatás szerint azonban a túlzott Facebook-használat károsan befolyásolhatja a romantikus kapcsolatokat.

Russel Clayton, a Missouri Egyetem újságíró tanszékének hallgatója vizsgálatában megállapította, hogy azok a személyek, akik túlságosan gyakran vannak jelen a közösségi oldalon, többször élnek meg a Facebookkal kapcsolatba hozható konfliktusokat partnerükkel, ami negatívan befolyásolja kapcsolatuk kimenetelét: gyakoribb a megcsalás, szakítás és válás.

A mostani vizsgálatban Clayton a Hawaii Egyetemről Alexander Nagurney-val és a San Antoniói St. Mary Egyetemről Jessica R. Smithszel 18 és 82 év közötti Facebook-használók viselkedésmintáit tekintették át. A résztvevőket arra kérték, írják le, milyen gyakran és milyen mértékben használják a Facebookot, illetve volt-e ezzel összefüggésben konfliktusuk korábbi vagy jelenlegi partnerükkel. Az adatokból kiderült, hogy a nagyfokú Facebook-használat szignifikánsan gyakrabban vezetett a közösségi oldalon való jelenlétre visszavezethető konfliktushoz a felek között, ami jó eséllyel a kapcsolat negatív kimenetelét vetítette előre (hűtlenség, szakítás, válás).

„A korábbi kutatások azt jelezték, hogy ha egy intim kapcsolatban élő személy nagyobb mértékben használja a Facebookot, akkor nagyobb annak az esélye, hogy szorosabban nyomon követi partnere Facebook-aktivitását is, ami féltékenységhez vezethet – mondja Cayton. – A Facebook által keltett féltékenység vitákhoz vezethet a felek között a korábbi partnerekkel kapcsolatban. Vizsgálatunk azt is igazolta, hogy a túlzott Facebook-használók gyakrabban létesítenek vagy szakítanak meg virtuális kapcsolatot más Facebook-használókkal, például korábbi partnereikkel, ami lelki és fizikai megcsaláshoz vezethet.”

A vizsgálat vezetője szerint ez a jelenség különösen a friss kapcsolatban élőket fenyegeti. „Megállapításaink leginkább csak azokra igazak, akik három évnél rövidebb ideje élnek jelenlegi párkapcsolatukban – hangsúlyozza. – Ez azt jelzi, hogy a Facebook leginkább a még nem teljesen kiérlelt párkapcsolatokat veszélyezteti. Más részről viszont az is igaz, hogy a három évnél hosszabb ideje párkapcsolatban élők összességében talán ritkábban vannak jelen a közösségi oldalon, de az is lehet, hogy a biztosabb kapcsolatok esetében a Facebook nem jelent akkora veszélyt vagy aggodalmat.”

A felmerülő konfliktusok megoldása érdekében Clayton azt javasolja a pároknak, különösen azoknak, akik nincsenek még együtt túlságosan régóta, hogy mértékkel használják a Facebookot. „Bár a Facebook fantasztikus lehetőség arra, hogy valakiről információkat szerezzünk, a túlzott használat veszélyeztetheti a friss párkapcsolatokat – figyelmeztet a vizsgálat vezetője. – A Facebook-jelenlét mértékletes, egészséges mértékre csökkentése segíthet elkerülni a konfliktusokat, különösen a friss kapcsolatok esetében, amikor a felek még nem ismerik kellően egymást.”

A vizsgálat eredményeit a Journal of Cyberpsychology, Behavior and Social Networking című lapban hozzák nyilvánosságra.

dr. simonfalvi ildikó
a szerző cikkei

(forrás: Missouri University)
hirdetés

Könyveink