hirdetés
2024. július. 04., csütörtök - Ulrik.
hirdetés

Nem fair a közös kasszából fizetni a sportorvoslást?

A Miniszterelnöki Hivatal szerint egyebek között a sportegészségügy terén érdemes megvizsgálni, mit érdemes tenni annak érdekében, hogy a következő olimpia sikeresebb legyen. A sportegészségügyi ellátás jövőjéről még szakmai egyeztetések folynak. 

Az olimpiai felkészülés biztosítása érdekében az Egészségügyi Minisztérium a Sportkórház tartozásainak rendezéséhez 2007 nyarán ötven, 2007 decemberében 14,6 millió forinttal járult hozzá, 2008 júniusában pedig újabb 35 millióval. Tavaly az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) a különböző sportegészségügyi ellátásokra csaknem 710 millió forintot fizetett ki. A Sportkórház sorsával összefüggésben csupán annyit közölt a szaktárca, hogy intenzív szakmai tárgyalásokat folytatnak és az érintett orvosszakmák képviselőinek véleményét is kikérik. A sportért felelős miniszternek ugyanakkor határozott elképzelései vannak a nemzetközi hírű intézmény jövőjét illetően. Gyenesei István - miután alaptalan riogatásnak nevezte a kórház megszüntetéséről szóló híreket - a napokban kijelentette: csaknem 5 milliárd forint kell a Sportkórház új épületének befejezéséhez és a komplexum berendezéséhez.

2005-ben adták át a csaknem 3 milliárd forintos beruházásából épült új szárnyat, ám az ingatlan mindmáig üresen áll. Az állagmegóvásra az intézmény már több millió forintot költött.
Miközben a "magyar modellként" emlegetett sportegészségügyi szűrési protokollt immár Európa-szerte alkalmazzák, a módszert kidolgozó Sportkórház állami támogatása az elmúlt években radikálisan csökkent. Míg öt éve 1,7 milliárd forintból gazdálkodhattak, addig az idén csaknem 500 millió forinttal karcsúsították a forrást. Jelenleg nem csupán az 1952 óta működő Sportkórház sorsa, hanem a sportegészségügyi ellátás jövője is kérdéses. Úgy tudni, vannak olyan javaslatok, amelyek szerint a válságos állapotban lévő sportorvoslást a finanszírozási rendszer átalakításával stabilizálnák.

A kötelező jellegű sportbiztosítás ötletét az orvosi szakma is üdvözli. Jóllehet a sportegészségügyi ellátás fontosságát senki sem vitatja, az ágazaton belül egyre hangosabbá váltak azok az érvelések, amelyek szerint "nem fair" a közös kasszából finanszírozni a sportegészségügyet.
A sportorvosi hálózat működése is gyengélkedik mostanában. A korábbi 176, sportorvosi vizsgálatot végző egységből alig 110 maradt, a fővárosiakat a Sportkórházba vonták össze, s bár nyolc orvos foglalkozik az engedélyek előtti vizsgálatok elvégzésével, hosszú a várakozás.

A sportért felelős miniszter szerint biztos a Sportkórház jövője, az egészségügyi tárca szerint viszont még semmi nem dőlt el, tartanak az egyeztetések. Nemcsak az intézmény sorsa, hanem a sportegészségügyi ellátás is bizonytalanná válhat. Érdekes véletlen, hogy az ötkarikás játékokkal egy időben a tisztiorvosi hivatal átfogó ellenőrzést végzett a sportlétesítmények háza táján. Az ÁNTSZ regionális intézeteinek munkatársai az elmúlt három hétben 86 létesítményt vizsgáltak. Tapasztalataik szerint a nagyobb létesítményekben sportorvosi szolgálat működik. A felkeresett klubok, sporttelepek közül mindössze 17 rendelkezett defibrillátorral. Az elsősegélynyújtó eszközök terén nyolc esetben találtak hiányosságot, tizenegy létesítmény higiénés állapotával kapcsolatban merült fel kifogás.

Forrás: Napi Gazdaság

cimkék

Könyveink