hirdetés
hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Nem ez a sarc lesz a végső

A szabad orvosválasztásnak tényleges ára lesz, írja a Népszava, a Szócska Miklós által bemutatott vitairat elemzésében.

A lap úgy fogalmaz: "Ellentétben az elmúlt évek fideszes retorikájával, az egészségügyi államtitkárság nem veti el a betegek önrészfizetésének lehetőségét az ágazatban - derül ki a tárca szakmai programjából. Jövőre ugyanis a beutaló nélkül érkező páciensek kötelezően fizetnek majd a gyógyító ellátásért, magyarán a szabad orvosválasztásnak tényleges ára lesz."

A Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár és csapata által összeállított „Újraélesztett egészségügy, Gyógyuló Magyarország – Semmelweis Terv az egészségügy megmentésére” című vitairat ugyanis a többi között rögzítené a betegutakat, amelyeket csak pénz ellenében lehetne megkerülni, de változtatnának a társadalombiztosítási szolgáltatáscsomagon is.

Szakmapolitikai ötletek

A vitairat szerint központosított állami egészségügyi rendszert hoznának létre; megváltoznának és szabályozottá válnának a betegutak, ötszintű lehetne a járóbeteg-szakellátás, megreformálnák a finanszírozási rendet, és az egészségügyi dolgozók életpályamodellje is elkészülhetne végre. A Népszava szerint a tervezet ugyanakkor szinte semmilyen részletekbe menő koncepciót nem kínál, leginkább az ágazatra vonatkozó szakmapolitikai ötleteket sorolja fel. "Arról sem tudni, hogy miből fedezné a kormányzat azt a kísérletet, amely az intézményrendszer átalakítási, illetve a már nyíltan vállalt államosítási tervei miatt gigantikus összeget emészthet fel."

A lap szerint "annyi talán mégis egyértelmű, hogy valamilyen formában a lakosságra hárulnak majd a tervezett kiadások - vagy legalább egy részük. Míg a Fidesz az előző kormány egészségügyi reformkísérletét mindvégig támadta, a vizitdíjról szóló népszavazással pedig bizonyos szempontból el is lehetetlenítette, most mégis úgy tűnik; az önrészfizetés nem áll távol egészségügyi terveiktől."

A Szócska-féle vitairat például több helyen értekezik a társadalombiztosítási rendszerről, és annak sanyarú helyzetéről. A tb-kassza lehetőségeit a minden járulékfizetőnek járó szolgáltatási csomag újragondolásában látják - teszi hozzá a Népszava. "Szolgáltatáscsomagból kizárhatók a nem egészségi állapot javítását célzó beavatkozások" - veti fel a vitairat. A dokumentum szerint a jövőben a járulékfizetés szabályait a "fizetési képesség szerinti hozzájárulás" határozhatná meg, a cél pedig az volna, hogy "az ellátások döntő többségének költségeit ne az igénybevételnek, hanem a fizetési képességnek megfelelően viseljék az emberek." Valószínűsíthető tehát, hogy keresettől függően állapítják majd meg, hogy ki, mennyit fizet az állami egészségügyi szolgáltatásért.

A teljes cikk a Népszava oldalán olvasható!

(forrás: Népszava)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés