hirdetés
hirdetés
2024. július. 22., hétfő - Magdolna.
hirdetés

Nem ez a harc lesz a végső

Jelentés a gyógyszerfrontról

Jóllehet a kormányfő bizalmáról biztosította, lapértesülések szerint Kökény Mihály egészségügyi miniszternek akár a bársonyszékébe is kerülhet, hogy a kabinet úgy döntött: április 1-jétől több mint tízezer gyógyszer árát – a március eleji szint 85 százalékán – befagyasztják.

A lépésre azután került sor, hogy a mintegy 180 gyógyszercégből csupán 42 vállalta önként: minden tb-támogatott készítménye után befizeti a biztosító kasszájába a forgalom 15 százalékának megfelelő összeget. Az ultimátumot a miniszter a medicinák ártámogatására fordítható keret szűkösségével, illetve azzal indokolta, hogy ha az év első hónapjaiban tapasztalt tendencia folytatódik, a kasszában év végére több tízmilliárd forintos hiány várható. A gyógyszerpiac állónak amúgy sem nevezhető vizébe ezzel mázsás kő hullott, a hullámok pedig mind magasabbra csapnak.

A döntésnek nem csupán a hosszú, de még a rövid távú hatásai is szinte teljességgel kiszámíthatatlanok. A kaotikus helyzetben egyetlen dolog látszik világosan: soha még ilyen radikális, a gyógyszerpiac összes szereplőjét érintő beavatkozásra nem volt példa Magyarországon.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Haiman Éva
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés