hirdetés
hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

Nem éppen ideális körülmények

Orvosi kollégiumok helyzete

Siralmas állapotban lévő zuhanyozók, 3-4 ágyas szobák, megbízhatatlan elektromos hálózat – a jövő orvosainak jelentős része ilyen körülmények között készül hivatására a négy hazai orvosi kar kollégiumaiban. Persze az egyes épületek színvonala között jelentősek a különbségek, de a legtöbb helyen számos kisebb-nagyobb felújítást kellene elvégezni, erre azonban általában nincs elég pénz.

Miután 2000-ben egyesültek az egyetemek, egyre kevésbé beszélhetünk kifejezetten orvosi kollégiumokról. Az összevonás lényege ugyanis többek között éppen az volt, hogy jobban ki lehessen aknázni a meglévő erőforrásokat. Az Oktatási Minisztérium ezért arra próbálja ösztönözni az egyetemeket, hogy oldják fel a merev kari kollégiumi határokat, így ugyanis a különböző szakokra járó hallgatók között jobban el lehet osztani a férőhelyeket. Ez azonban egyelőre nem túl népszerű az intézmények körében, úgyhogy a gyakorlat továbbra is az, hogy az „egyívású” hallgatók többsége ugyanabban a kollégiumban lakik.

Olcsó, de olyan is

A budapesti Semmelweis Egyetem öt kollégiumában összesen 1100 orvostanhallgatónak jut hely. Kollégiumi elhelyezést az kaphat, aki nem budapesti és családjában az egy főre jutó jövedelem nettó 40 ezer forint alatt van. A diákoknak jövedelmi helyzetüktől függően 7000–16 000 forintot kell fizetniük havonta a szállásért.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Joób Sándor
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés