hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

„Nem elég meghosszabbítani az életet”

Az életért való küzdelem mellé az onkológiában felzárkózott az életminőség megőrzésének a követelménye – írják az ingyenes Rákgyógyítás Magazin 2015. téli kiadásában.

A daganatos betegség, sokszor pedig rövid távon a daganat-ellenes kezelések is rontják az életminőséget. A szupportív – magyarul támogató – kezelések azt szolgálják, hogy meg lehessen előzni vagy a lehetőségekhez képest mérsékelni lehessen a daganat és a kezelések okozta panaszokat, mellékhatásokat. A Rákgyógyítás Magazinban sorraveszik, hogy mit tehet az orvos és mit a beteg a mellékhatások csökkentéséért. A 2015. téli lapszámban elismert főorvosok a fehérvérsejtszám csökkenése miatti súlyos fertőzések kockázatát hordozó neutropénia, az életerőt elszívó, oxigénhiányos állapothoz vezető vérszegénység, valamint az életveszélyes tüdőembólia veszélyét is rejtő mélyvénás trombózis megelőzésének, felismerésének, kezelésének részleteit magyarázzák el.

„A gyógyíthatatlan sem reménytelen” – szólt az üzenete a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság, a Magyar Urológus Társaság és a Gyógyulj Velünk Egyesület közös tájékoztatójának, amelyen a prosztatarák, a húgyhólyagrák, a veserák kezelésének aktualitásait tűzték napirendre, s amelyről ugyancsak beszámol a lap.

„Már temettek, mégis talpra álltam” – jelenti ki az a most 40 éves férfi, akinél 5 évvel ezelőtt fedeztek fel nyelőcsőrákot, s bár a műtét jól sikerült, a szövődmények és kísérőbetegségek közepette óriási kihívás volt a talpra állás. A családapa felépülésének története erőt és kapaszkodót nyújthat azoknak, akik most vannak mélyponton, a kezelések sűrűjében.

Miért jár valaki az onkológiára, ha nem muszáj? Például másoknak segíteni, mert úgy érzi, ezáltal nemcsak ad, hanem önmaga is épül. Országszerte nagy szükség van az emberi hangra az onkológiákon, ezért indít a lap cikksorozatot, hogy bemutassa a daganatos betegeknek segítő önkénteseket, bízva abban, hogy történetük másokat is motivál.

(A lapszám tartalmáról és elérhetőségéről itt olvashat bővebben.)

 

(forrás: Rákgyógyítás)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés