hirdetés
hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

Nem elég a fazonigazítás

Átfogó ÁSZ-koncepció az egészségügyi reformról

Az Állami Számvevőszék Fejlesztési és Módszertani Intézete olyasvalamire vállalkozott, amivel már valamennyi rendszerváltó kormány megpróbálkozott: kidolgozott egy koncepciót, amelynek megvalósítása segíthetne a magyarországi egészségügyi rendszer javításában. A tanulmányban foglaltakkal a szakmai szervezetek, a különböző politikai irányzatok képviselői is egyetértenek, a megvalósításhoz azonban még rögös út vezet. Az egészségügy főbb problémáiról Báger Gusztávval, a kutatóintézet főigazgatójával beszélgettünk.

Az Állami Számvevőszék folyamatosan ellenőrzi az egészségügyi intézmények gazdálkodását. Mennyiben különbözik a kutatóintézet tanulmánya az ÁSZ-jelentésektől?

– A számvevőszék jelentései egyoldalúak abból a szempontból, hogy csupán egy-egy adott helyzetre vonatkozó megállapítást tartalmaznak. Ritkán követik nyomon tendenciaszerűen a problémák kialakulásának okait. A számvevőknek az esetek többségében nincs idejük arra, hogy szisztematikus kutatómunkát végezzenek. A háttérintézmény feladata, hogy a kijelölt területek helyzetét elemezze, a problémákra megoldási lehetőségeket vázoljon fel.

Mi az önök által készített tanulmány célja? Mit gondol, lesz-e hasznuk a megállapításoknak, vagy – hasonlóan más számvevőszéki jelentésekhez – csak töredékrészüket veszik figyelembe a döntéshozók?

– A legfőbb feladatunk, hogy az ellenőrzési tapasztalatokra támaszkodva elősegítsük a reformfolyamatokat. A tanulmány az ehhez szükséges legfontosabb lépéseket határozza meg, egyfajta iránymutatást ad az egészségügy több területén elengedhetetlen átalakításokhoz. Az értékelést kedvezően fogadták az érintettek, megállapításait a szaktárca vezetői és a szakma képviselői sem vitatták. Sőt, van olyan terület, ahol még konkrétabb megoldási javaslatokat várnak, például hogy miként lehetne enyhíteni az önkormányzatok finanszírozási gondjain. Ennek megválaszolása viszont már kormányzati feladat.

A rendszerváltás óta minden kormány ígéretet tett az egészségügy átalakítására, átfogó reformra azonban nem került sor. Mit gondol, mikor lesz előrelépés ebben a kérdésben?

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dutka Noémi
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés