hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Nem egyértelműek az elmeállapot megfigyeléséről szóló szabályok

Szabó Máté ombudsman szerint a hatályos törvények alapján nem ítélhető meg egyértelműen, hogy milyen beavatkozások, illetve korlátozó intézkedések alkalmazhatók az elmeállapot megfigyelésére beutalt, büntetőeljárás alatt álló emberek esetében.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa azt követően indított vizsgálatot az elmeállapot-megfigyelés intézményének konkrét jogi és szakmai tartalmának áttekintésére, hogy egy beteget megfigyelése során engedély nélkül és indokolatlanul nyugtatóztak be egy kórházban. Az ombudsman a panasz kivizsgálása során kimutatta, hogy törvényi szinten nem tisztázott az elmeállapot-megfigyelés intézményének konkrét jogi és szakmai tartalma. Szükségesnek tartja ezért, hogy legyenek minimumszabályok a megfigyelés pontos jogi tartalmáról, ezen belül az alkalmazható beavatkozásokról, korlátozó intézkedésekről.

Mint az ombudsmani hivatal közleményéből kiderül: a hiányzó garanciális szabályozás mielőbbi elfogadása érdekében a biztos az illetékes szakminiszterekhez fordult. 

Szabó Máté kifejtette: a büntetőeljárásról szóló törvény mindössze annyit mond, hogy a "szabadlábon lévő terhelt elmeállapotának megfigyelése során az egészségügyről szóló törvényben meghatározottak szerint korlátozható a személyes szabadság". Az egészségügyi törvény azonban bármely korlátozó intézkedés alkalmazását csak veszélyeztető vagy közvetlen veszélyeztető magatartású beteg esetében teszi lehetővé.

A konkrét esetben a panaszos azért kapott a belegyezése nélkül jelentős mennyiségű nyugtatót, mert nem akarta elfogadni, hogy kórházba, a pszichiátriára került. "Ez a tény viszont nem meríti ki a veszélyeztető vagy közvetlen veszélyeztető magatartás fogalmát".

Az országgyűlési biztos kiemelte: a büntetőeljárásról szóló törvény szerint akkor, ha a szabadlábon lévő terhelt kivonja magát a megfigyelés alól, a pszichiátriai intézetnek haladéktalanul értesítenie kell az elmeállapot megfigyelését elrendelő bíróságot. "Kifejezett bírósági döntés hiányában" az egészségügyi intézménynek nincs felhatalmazása a kezelésre, például a "nyugtatózásra" sem – közölte Szabó Máté, aki mindezek alapján megállapította: a kórház figyelmen kívül hagyta a garanciális törvényi szabályokat. Azzal, hogy az elmeállapot megfigyelése során kémiai, biológiai korlátozó intézkedést alkalmazott a beteg belegyezése, illetőleg bírósági felhatalmazás nélkül, súlyosan megsértette a panaszos személyes szabadsághoz, valamint az emberi méltósághoz való jogát.

MedicalOnline
a szerző cikkei

hirdetés

Könyveink