hirdetés
hirdetés
2024. július. 22., hétfő - Magdolna.
hirdetés

Nem az ejekciós frakción múlik

A szívelégtelenség okozta halálozás alakulása

Sem rövid, sem hosszú távon nem befolyásolja lényegesen a szívelégtelenségben szenvedők halálozását, hogy milyen az ejekciós frakciójuk – állítják kanadai kollégák több ezer fekvőbeteg követése alapján.

Nem jár kedvezőbb túléléssel szívelégtelenség (SZE) esetén az 50 százalékot meghaladó – tehát megtartottnak nevezhető – ejekciós frakció. A kórtani megfontolásoknak ellentmondó eredményt hozó vizsgálat lebonyolítását az indokolta, hogy egyre több az SZE-ben szenvedő, de jó ejekciós frakciójú (EF) beteg, a járóbetegellátásból származó vizsgálati eredmények pedig meglehetősen ellentmondásosak. A torontói egyetem munkatársai közel háromezer fekvőbeteg egyéves követése alapján próbálták feltárni a mortalitás alakulását (NEJM 2006; 355:260).
Az Ontario állam 103 kórházának valamelyikébe SZE miatt először felvett és a Framingham Study SZE-kritériumainak megfelelő páciensek közül azok kerültek be a vizsgálatba, akiknél a bal kamrai ejekciós frakciót (EF) echokardiográfiával, angiográfiával vagy izotópos ventrikulográfiával meghatározták és egyúttal kizárták a súlyos, primer, bal szívfelet érintő billentyű-rendellenességet is.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
DR. LAKI JUDIT
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés