hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Nem alhatnak nyugodtan az autósok

Nincs elég szakember az alvászavarok kivizsgálathoz, holott idén tavasztól az obstruktív alvási apnoé gyanújának kivizsgálása is feltétele a jogosítvány-hosszabbításnak - írja a TotalCar.

Az orvosok zöme nem készült fel a a március végén bekövetkezett jogszabályváltozásra – véli a lap. (A MedicalOnline itt számolt be az egészségügyi alkalmassági vizsgálat szabályainak változásáról.) Akinek most jár le a jogosítványa, alvászavar-gyanú esetén kérdezéses tesztre, esetleg alváslaborban végzett vizsgálatra számíthat, és ez utóbbi kapacitásszűkössége miatt hetekig-hónapikig nem vezethet

A háziorvosnak kell kitöltetniük az alvászavarokra vonatkozó, egy európai orvosbizottság által összeállított kérdőívet, ha a többi vizsgálat eredménye arra mutat, hogy ez szükséges. Ezzel sok orvos még ma sem találkozott, pedig használnia kellene. A válaszok alapján derül ki, hogy szüksége van-e részletesebb szűrésre egy hordozható készülékkel, vagy esetleg alváslaborban végzett ottalvásos vizsgálatra. Amíg ez nem tisztázódik, illetve nem jár eredménnyel nem hosszabbítják meg a jogosítványát, mert az orvos is felelős, ha tud a problémáról, és mégis engedi vezetni az alvászavaros autóst – olvasható a totalcar.hu-n, ahol a minisztérium adatát is idézik, miszerint a teljes magyar felnőtt lakosság kettő-négy százaléka, tehát 2-500 ezer ember alvászavaros.

(forrás: TotalCar)
hirdetés

Könyveink