hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

 

Cukorbetegségben fokozottan veszélyes az alvási apnoé

Egy új vizsgálat szerint azokban a 2-es típusú diabéteszesekben, akiknek obstruktív alvási apnoéjuk van, nagyobb a kockázata a súlyos retinopátia miatti megvakulásnak és a lábbal kapcsolatos problémáknak, sőt a neuropátia miatti amputációnak is.

A Birminghami Egyetem kutatói 231 olyan személyt vizsgáltak, akiknek 2-es típusú diabétesze volt, és ezek közül 149-ben állt fenn obstruktív alvási apnoé (obstructive sleep apnoea, OSA), azaz légzési probléma okozta alvászavar. Az OSA csoportban több mint kétszer olyan gyakori (48 százalék) volt a súlyos retinopátia, mint a nem-OSA csoportban (20 százalék). Az Egyesült Királyság munkaképes korú népességében a retinopátia a vakság fő oka.

Egy másik tanulmányban az OSA és a neuropátia közötti kapcsolatot mutatták ki. 230 2-es típusú diabéteszest vizsgáltak, akik közül 148-ban állt fenn OSA. Az OSA csoportban a személyek 60 százalékának volt neuropátiája, míg a nem-OSA csoportban csak 22 százalék volt ez az arány.

Mint dr. Iain Frame, a Research at Diabetes UK igazgatója elmondta, „Ismert, hogy a 2-es típusú diabéteszesekben igen gyakori az OSA. Azt azonban most mutatták ki első alkalommal, hogy kapcsolat van az OSA és a retinopátia, illetve a neuropátia között. Mivel a kövérség kockázati faktora mind a 2-es típusú diabétesznek, mind az OSA-nak, ez az eredmény újra ráirányítja a figyelmet a normális testsúly fenntartására az egészséges étrend és a fizikai aktivitás segítségével. A 2-es típusú diabéteszesekben OSA esetén romlik a vércukorszabályozás, és ezt az alvászavar kezelése (ez esetben a fogyás) javíthatja.”

A diabétesz és a cukorbetegség kétféle szövődménye közötti kapcsolat mindkét vizsgálatban független volt az életkortól, a nemtől, az etnikumtól, a vérnyomástól, a vércukorszinttől, a dohányzástól és a koleszterinszinttől.

Dr. Abd Tahrani, a kutatás vezetője hangsúlyozta, hogy az OSA nem ártatlan mellékjelenség a 2-es típusú diabéteszben, hanem erőteljesen hozzájárulhat a cukorbetegség szövődményeihez. Meg kell majd vizsgálni, hogy az OSA kezelésének van-e valamilyen hatása ezekre a szövődményekre.

Az Egyesült Királyságban mintegy 3,3 millió cukorbeteg van, akik közül körülbelül 850 000 nem tud a betegségéről. A középkorú férfiak körében az OSA előfordulási gyakorisága 4 százalék, a nőkben 2 százalék.

A diabéteszes neuropátia Magyarországon mintegy 150 ezer cukorbeteget érint. Februárban a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház megnyitotta neuropátia centrumját, így az országban már két helyen - Budapesten a Semmelweis Egyetemen - várják a betegeket.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink