hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

 

Nem a mozgás csökkenti a test zsírtartalmát?

A mérsékelt fizikai aktivitás nem csökkenti a lipoproteinek szintjeit az olyan elhízott betegekben, akiknek nem alkoholos zsírmájuk (non alcoholic fatty liver disease, NAFLD) van – állítják a kutatók.

Vizsgálatuk szerint, melyet a Hepatology jelentetett meg, e betegekben a fizikai munka hatására csak a triglicerid és az alanin transzamináz (ALT) koncentrációja csökkent, de ezek is csak igen kis mértékben.

Nem a mozgás csökkenti a test zsírtartalmát?Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint 2008-ban a 20 éven felüliek közül 1,5 milliárdan voltak túlsúlyosak a világon, és ezek közül félmilliárdan elhízottak. A NAFLD igen gyakori szövődménye az elhízásnak, gyulladást és hegesedést okoz a májban, s végül májelégtelenséghez vezethet.

Korábbi vizsgálatok szerint a rendszeres testgyakorlás és testsúlycsökkenés enyhítette a NALFD-t kísérő anyagcserezavarokat. A mostani kutatás során a St. Louis-i (MO) Washington Egyetemen dolgozó dr. Samuel Klein és munkacsoportja azt vizsgálta, hogy az Egészségügyi Minisztérium által javasolt testgyakorlási programok hogyan befolyásolják az elhízott, NALFD-s betegekben a koleszterin, az ALT és a triglicerid szinteket.

A kutatásba 18 ilyen beteget vontak be, akik közül 12-en véletlenszerűen a fizikai aktivitás csoportba kerültek, és a maradék 6 személy alkotta a kontrollcsoportot. A fizikai aktivitás csoportba került betegek 16 héten át minden hét 5 napján 30-60 percig mérsékelten megterhelő testgyakorlást végeztek.

A kutatócsoport megvizsgálta, hogy milyen mértékben befolyásolta a fizikai aktivitás a nagyon kis denzitású lipoprotein (VLDL), az intrahepatikus triglicerid (IHTG) és az apolipoprotein B-100 (apoB-100) szintjét.

Eredményeik szerint az IHTG tartalom 10 százalékkal csökkent a testgyakorlás hatására, de a test teljes zsírtartalma és a testsúly nem változott. A fizikai aktivitás program megkezdése előtt az átlagos testsúly 103,1 kg volt, utána 102,9 kg, és a test teljes zsírtartalma a program előtt 38,9 volt, utána 39,2. A máj lipoprotein szintjei (VLDL, apoB-100) sem változtak a testgyakorlás hatására.

Az eredmények alapján dr. Klein azt a következtetést vonta le, hogy a lipoprotein anyagcsere és a szteatózis javulása a korábbi vizsgálatokban a testsúlycsökkenés következménye lehetett, nem pedig a fizikai aktivitásé.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline, Medical News Today)
Olvasói vélemény: 9,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink