hirdetés
hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Nehezen értelmezhető a tisztifőorvos iránymutatása a PCR-tesztekről

A COVID-szűrések alkalmazásáról kaptak iránymutatást csütörtökön a kórházi vezetők a tisztifőorvostól, tudta meg a Népszava.

Müller Cecília a Népszava szerint arra emlékezteti az intézményvezetőket, hogy a tervezett műtétek és egyéb ellátások előtt csak akkor van szükség az úgynevezett PCR-tesztre, ha a páciensnek vannak koronavírus betegségre utaló tünetei. A szakma által az egészségügyiek megfertőződése szempontjából magas kockázatúnak értékelt beavatkozásoknál a diagnosztikus teszt helyett pedig a védőruha viselése ajánlott.

Az országos tiszti főorvos megjegyzi azt is, ha egy intézményből túl sok minta érkezne a laborokba, az „felvetheti a járványgóc gyanúját és a Járványügyi Bevetési Egység bevonásának szükségességét.” Így az esethalmozódások okának kiderítésére vizsgálatot is indít a tisztifőorvosi hivatal, a kutakodásba pedig bevonja a kórházparancsnokokat, valamint a kormányhivatalok népegészségügyi osztályait. Ha a vizsgálat azt állapítja meg, hogy az intézmény nem az NNK által kiadott eljárásrend szerint kérte a szűréseket, úgy azok költségét a kórháznak kell állnia.

Azt az országos tiszti főorvos az intézményvezetőkre bízza, hogy a közvetlen betegellátásban dolgozókat mikor és milyen gyakran szűrjék. Emellett megjegyezi, hogy „a szűrési kötelezettség kizárólag járványügyi célból elrendelt vizsgálatokra vonatkozik.” E kitétel értelmezésén több kórházvezető is elbukott. Ugyanis fogalmuk sincs, hogy a mondat mit takar, hiszen a dolgozókat eddig is csak azért szűrték, hogy megelőzzék a járványt. Akadt, aki szerint ez azt jelentheti, hogy kizárólag csak akkor szűrhet, ha a koronavírus fertőzés tüneteit észlelik valakinél.

(forrás: Népszava)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés