hirdetés
hirdetés
2024. május. 19., vasárnap - Ivó, Milán.
hirdetés

Ne januárban, pénteken és éjszaka

Csaknem egymillió New York állambeli eset adatai alapján szívelégtelenség miatt azok halnak meg leggyakrabban, akik januárban, pénteken és éjszaka kerülnek kórházba, írja az OTSZ Online.

A szívelégtelenség miatt folyamatos gyógyszeres kezelésre szoruló emberek száma világszerte mind nagyobb: statisztikák szerint az Egyesült Államokban mintegy hatmillió beteget kezelnek dekompenzáció diagnózisával.

Az Európai Kardiológusok Társaságának ezzel a témával foglalkozó idei kongresszusa május 25-e és 28-a között volt Lisszabonban. Az egyik legnagyobb figyelmet keltő előadást David P. Kao amerikai kutató tartotta, aki a szívelégtelenség következtében kórházba kerülő betegek sorsáról számolt be, csaknem egymillió eset kapcsán.

New York állam kórházaiban a legtöbb dekompenzált pácienst februárban vitték be felvételre, a kórházi mortalitás és ápolási időtartam csúcsa januárban volt. A legkevesebben azok közül haltak meg, és azok tartózkodtak a legrövidebb ideig a kórházban, akiket reggel 6 óra és déli 12 óra között vettek föl. A kórházi beszállítás legrosszabb időszaka az este volt (18 órától 24 óráig).

Azok haltak meg legritkábban és tartózkodtak a legrövidebb ideig az osztályon, akik hétfőn kerültek be, a legrosszabb előjelnek viszont a pénteki kórházba szállítás bizonyult. Az utóbbival kapcsolatban többen fölvetették, hogy másféle kóros állapotokhoz hasonlóan ebben is lehet szerepe az alkoholnak, sőt a kábítószerek fogyasztásának is. Az előadó azonban hangsúlyozta, hogy sem a szeszesital, sem a drog nem játszott szerepet abban, hogy a szívelégtelenség decemberben vagy januárban gyakoribb, közli az OTSZ Online.

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés