hirdetés
hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

Nassolásban jók vagyunk

Egyre több az elhízott gyermek

Az elhízás már nem csak a felnőttkor jellegzetessége. A 7–11 éves európai gyermekek 10–30 százaléka él súlyfelesleggel, ők az esetek 30–80 százalékában felnőttként is túlsúlyosak lesznek.
Az Országos Gyermek-egészségügyi Intézet a teljes magyar gyermekpopulációra kiterjedő, 1996 óta gyűjtött adatai szerint korosztályról korosztályra és évről évre több az elhízott gyermek. A 17–18 évesek körében 2004- ben 7–8 százalék körüli volt a 90- es percentilist meghaladó testtömegindexűek aránya, ami 3 százalékkal több, mint 1996-ban – ismertette Czinner Antal profeszszor. Az elhízással járó kockázati tényezők is megjelennek már fiatal felnőttkorban: szintén két évvel ezelőtti adatok szerint száz 17–18 éves fiatal közül kettő hipertóniás (azaz hagyományos módon mért vérnyomása a 95 percentilis értéknél magasabb) 2,5–3 ezrelékük pedig cukorbeteg. Ezek az értékek is jelentősen emelkedtek az elmúlt évtized során.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
LAKI JUDIT
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés