hirdetés
hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Napirenden az orvosi jogállás

Vállalkozók vagy közalkalmazottak?

A szaktárcánál megkezdődött az orvosok jogállásáról szóló törvény előkészítése. A témával kapcsolatos, lapunk birtokába került szakértői anyag szerint semmi sem indokolja, hogy az egészségügyiek közalkalmazottként dolgozzanak, ugyanakkor leszögezi: a dolgozók többsége várhatóan továbbra is a munkaviszonynak ezt a formáját választja majd.

A rendszerváltás óta sokszínűvé vált az egészségügyi szolgáltatók köre. Ma már a hagyományos költségvetési intézmények mellett egyházak, alapítványok, gazdasági társaságok, valamint magánvállalkozók is részt vesznek a betegellátásban. Tevékenységük azonban még ma is a legalitás-illegalitás határán mozog. Az elemzők a munkaanyagban állítják: bár az államháztartási törvény kizárja, hogy a költségvetési intézmények számla alapján vegyenek igénybe szellemi tevékenységen alapuló szolgáltatásokat, ezek manapság mindennaposak, s ráadásul – alacsonyabb szinten – jogilag is szabályozottak. (Gondoljunk csak a vállalkozói szerződés alapján ellátott kórházi ügyeletekre!)

A Mikola István által jegyzett, 2001-ben elfogadott úgynevezett kórháztörvény – törvényi szinten elsőként – igyekezett legalizálni ezt a sokszínűséget. Megjelenítette a feladatellátási, illetve -átvállalási szerződést, valamint az alvállalkozásba adást. Ezt egyszerűsíti tovább a kórháztörvény (ennek végrehajtását egyébként 2003. július 1-jéig felfüggesztették) módosításának legújabb változata. Ez a variáció már csak két szerződési formát nevesít, az ellátásit és a közreműködőit.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Horváth Judit
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés